27.12.11

PEMENTASAN DHUNIYAAA…

Pagi semalam layan jap MTV World Stage 2011 kat channel Astro Fiesta yang dirakamkan di i-City Shah Alam tak lama dulu.

First act adalah milik Pop Shuvit, disusuli dengan Neon Trees yang mana aku tatau pun ada fanbase dekat Malaysia neh. Persembahan perdana dan penutup dikuasai oleh Jared Leto bersama 30 Second To Mars selaku wakil retis bertahap antarabangsa.

Aku tak layan Neon Trees (tukar channel lain) dan aku cuba melayan 30 Second To Mars tapi kelakarnya haram takde satu lagu pun yang diorang bawak malam itu yang aku kenal. Entah, bagi aku dorang tahap The All American Rejects dan lain-lain je. Sedap untuk didengar sekali sekala kat radio tetapi tidak sampai tahap untuk membeli album mahupun mendownload dekat 4shared. :P

Tapi yang aku nak ceritakan hari ini adalah berkenaan Pop Shuvit, band tempatan yang sudah berpengalaman. Rasanya ramai yang kenal band ini dan mereka ada haters dan sebagainya. Tapi aku sendiri sebenarnya kagum jugak dengan susunan lirik dan komposisi muzik mereka walaupun ada part-part tertentu yang ditafsirkan oleh halwa telinga aku sebagai agak corny serta sedikit overkill.

Okeh, they’re not the best band in the country, but they’re something.

Cuma, dalam showcase yang aku tonton malam tadi, ada satu part di mana vokalis dia sebut “Come on, Kuala Lumpur!”

Aku jadi cam terkesima jap.”Eh wait, korang bukan kat Shah Alam ke?” Even nak kata Kuala Lumpur part of Selangor pun sudah macam tak kena sebab Kuala Lumpur dah jadi Wilayah Persekutuan terus di bawah pengurusan kerajaan pusat.

“Ala, kecoh laa ko Jai. Kuala Lumpur kan capital city of Malaysia. MTV neh pulak bertaraf global. Maka bila sebut Kuala Lumpur secara tak langsungnya orang akan mengaitkannya dengan Malaysia jugak. Bunguk mu neh,” bisik suara sumbang itu yang berlegar-legar dalam kepala aku.

Okeh fine. Nak menang jugak ye? Bagilah. Hambek.

Cuma satu je aku nak cakap.

Kalau ada performers tak kira dari negara mana pun membuat konsert tour kat New York ke sebagai contohnya, rasa-rasanya ada tak mereka sebut, “Let’s hear it Washingtonnnnnn!!! Scream for me!”

Takde. Kenapa? Because it don’t. Make. Any. Sense. At all. Full stop.

Kenapa ramai yang suka nak membekap tanpa pikir panjang? Refleks ehh? Rasa terpanggil untukmenyampuk ehh?

0 KoMen:

Post a Comment

Any Comment? Anybody?