21.12.10

I SUKA PAKAI PAD

Hah, mula laa tu. Mula laa nak mencanang mulut menyebarkan kontroversi tuh. :P

Sebenarnya ramai dah boleh menjangka yang aku nak cerita pasal iPad. Kan? Kan?

Sebelum aku bercerita mengenai iPad, aku nak clearkan persoalan dalam kepala hotak anda tuh. Tidak, saya BELUM lagi memiliki iPad. Maka jangan risau. Tiada siapa yang boleh jeles dengan saya sementelah saya pun tak mampu seperti anda, anda dan anda juga.

Lagipun, kerja aku neh bukannya ada bonus akhir tahun macam sesetengah pihak tu. Kalau tidak, nak jugak aku planning angkat sebijik, ye dak?

Sebelum mengulas dengan lebih lanjut (panjang benor mukadimahnya) tak lengkap rasanya kalau aku tak menyentuh sedikit mengenai iPhone sebab dua menatang neh adik beradik je (tak termasuk adik tiri dorang iaitu iPod Touch).

Aku… benci… iPhone. Telahpun aku perjelaskan dalam entri ini. Secara asasnya, kalau aku dapat hadiah iPhone 4 sebijik pun akan aku usaha untuk tolak kepada mereka-mereka yang berkeinginan lalu aku trade-in dengan dua bijik smartphone Android serta Window Mobile.

Bukannya bermaksud aku tak puas hati dengan teknologi dorang cuma aku merasakan valuenya overrated. Dan jugak beberapa sebab yang lain. Korang cek je lah entri tak lapuk dek hujan aku tuh (melainkan kalau korang online dalam hujan, mungkin akan berkulapuk jugak kot). Haha. Malas nak repeat taip banyak kali.

Berbalik kepada iPad. Aku pernah pegang sekali je. iPad 16GB. Kawan punya. Itupun dia dapat menang cabutan bertuah masa dinner apa entah. Perasaannya memang mengujakan seumpama memegang iPhone buat kali pertama. Memang sebijik pun cuma dalam versi lebih super-sized. Paparannya boleh di-rotate 360 darjah. Boleh zoom in zoom out pakai jari. Main game bla bla bla dan sebagainya. Basically aku rasa menjelang akhir tahun 2010 neh rata-rata dari kita sudahpun tahu fungsi iPad dan cara menggunakannya. Jika tak pernah bersua bertentang muka pun, sekurang-kurangnya ada yang telah menonton video-video tutorial penuh menganjeng di seantero youtube.

Namun, jika aku mengatakan aku tak suka iPhone, mengapa aku boleh kata aku suka iPad pulak? Haa, di sini laa perbedaannya. Walaupun aku suka berangan tinggi melangit, namun gadget-gadget yang aku mengidam nak beli kebiasaannya praktikal bagi aku. Bila aku cakap praktikal bukanlah bermaksud aku mencipta seribu satu alasan supaya aku boleh merelevankan keinginanku yang tidak bertempat itu. Bagi aku semudahnya begini; ukurlah baju di badan sendiri namun jangan putus asa untuk terus bermimpi. Nak pasang angan-angan pun biar yang masuk akal dan sesuai dengan diri. Kalau kita terus-terusan berpijak di bumi nyata sentiasa pun maka tak akan terciptalah kapal terobang kat dunia neh. Kan? Kan?

Baiklah. Apa perbezaan sebenar iPad dan iPhone? Pertama, ia bersaiz besar. Maka valuenya berpadanan dengan ongkos yang perlu dikeluarkan. Memang satu ketika dulu heboh diberitakan bahawa pengeluar handphone sedaya upaya menghasilkan handphone terkecil di dunia. Lebih kecil lebih mahal harganya. Tapi apa sudah jadi? Mereka menyedari dengan mengecilkan ruang kapasiti tidak bererti ia mampu menampung teknologi yang memuaskan hati. Jadi mereka kembali melihat pada resmi berlian. Berlian, tidak kira apa pun perbezaannya, semakin besar semakin mahal laa harganya. Kerana ia memberi kepuasan kepada pemilik untuk menayang di sini sana.

Di sini lah konsep kepraktikalitian (ada ke perkataan neh?) iPad. Dengan skrin yang sebesar itu, pengguna akan lebih berpuas hati bila melayari internet, menonton movie hatta bermain game sekalipun. Ketiga-tiga medium hiburan ini, jika digunakan di rumah, kebiasaannya pengguna sememangnya akan lebih puas hati sekiranya dapat menggunakan skrin besar berpuluh-puluh inci.

Cuma konsep yang ingin dibawa oleh Apple ini adalah mobility. iPhone terkenal kerana ia adalah sebuah handphone – yang sudah semestinya mobile. Tetapi masih ada pengguna yang teralih arah kepada netbook dan laptop kerana ia membawa konsep yang sama tetapi kepuasan yang lebih. Maka pihak Apple memutuskan untuk menginjek steroid terhadap teknologi iPhone itu tadi. Stended laa, Amarika!

Ia ternyata tampak lebih hebat kerana dibandingkan dengan netbook atau laptop, iPad masih kekal menjimatkan begitu banyak ruang untuk mudah disimpan dan dibawa ke mana-mana. Seumpama membawa sebuah buku nota sahaja.

Dan ia amat praktikal bagi diri aku sebab aku suka buat ketiga-tiga benda itu (internet, movie, gaming) di merata-rata tempat aku bekerja. Tambahan pulak laptop aku sememangnya dah jahanam skrin, adalah satu membebankan kalau nak mengusung monitor komputer ke hulu ke hilir pulak dah.

Maka akan ada laa pihak-pihak yang terangkat kening memikirkan kemampuan aku untuk memiliki iPad. Ya, sememangnya aku begitu teliti dalam menggunakan frasa ‘ukur baju di badan sendiri’ kerana aku faham kalau skrin laptop pun tak mampu nak repair apa kejadahnya berhajat nak beli iPad?

Di sini aku memandang kembali sudut value for money dan praktikaliti. iPad yang paling murah berharga lebih kurang RM1600 tanpa 3G dan memori berkapasiti 16GB. Pertamanya, perlukah 3G? Aku sudah ada modem P1 lengkap dengan wireless connection jadi mengapa aku nak membebani diri melanggan 3G connection dari telco-telco lain pulak? Malahan ada banyak lagi wifi lain disediakan secara percuma yang aku boleh tumpang sekaki setakat nak on facebook atau menelaah wikipedia.

Bagaimana pula dengan kapasiti memori? Well sememangnya aku kalau boleh memang nak tamak mengidamkan 64GB yang berharga sekitar RM2200 itu tapi bila difikirkan semula, aku sudah ada laptop 250GB dan external hard disc 320GB. Secara logiknya memang jumlah ini akan kelihatan kecil di masa hadapan namun kalau aku nak mengejar kapasiti tertinggi maka aku akan terpaksa trade-in iPad setahun atau dua tahun sekali sebab Apple neh memang tamakkan duit pengguna jadi kapasiti ini akan bertambah setiap tahun. Tu belum kira version hitu version hini lagi.

Sedangkan kalau dengan hanya 16GB atau 32GB sudah cukup untuk merparking file-file sementara yang aku nak gunakan on-the-go, sementara penyetoran data (wahhh, ayat) bolehlah dilakukan di laptop. Tak cukup space jugak, kelak rembat laa hard disk baru. Muahahaha. Kerja leceh sikit, tapi jimat duit dan praktikal serta mampu milik dengan pendapatan aku. :P

Namun memikirkan semula nilai RM1600 (atau RM1900 untuk 32GB) tetap merupakanjumlah yang besar bagi aku. Sedangkan aku nak beli henset RM1200 hari tu pun rasa macam nak terjun bangunan je. Itupun keputusan diambil selepas jenuh berbulan-bulan bermuhasabah diri untuk menetapkan pendirian. Nak tunggu lagi berbulan-bulan sebelum aku angkat iPad kelak makin pudar laa keterujaan ini bila teknologi mereka silih berganti nanti.

Maka sekali lagi, terpaksa laa aku mengangan-angankannya sahaja dahulu buat masa ini. Tengok laa tahun depan rezeki aku macam mana.

Haih~ kalau laa aku ada bonus hujung tahun enam bulan gaji, kan ke best? :P

Tengah dalam dok berangan-angan, Cik Puteri Kura-Kura kita pulak mewar-warkan di fesbuk beliau contest untuk menang iPad. Contest dia tak ada laa susah sangat. Simple tapi remeh. Maknanya semua orang ada peluang nak menang tapi tak semua boleh menang. Memang adat contest laa tu namanya kan. Keh keh.

Jadi entri ini dihasilkan untuk membujuk rayu Cik Puteri kita tadi untuk joinkan contest neh bagi pihak aku. Kalau kita menang kita kerat dua laa iPad tu Intan. Kau separuh aku separuh. Wakakaka… Cam haram je suggestion.

Nah, video untuk sesiapa yang kalau ada masih tertanya-tanya apa seronoknya melayari internet menggunakan iPad. Bab movie dan gaming tu korang boleh bayangkan sendiri je laa ye. Ngeh ngeh.



22.11.10

SUSUN SELIPAR

Tengah hari tadi, Encik Ijal ada mem-feed-kan video budak kena libas dengan rotan sebab ponteng sekolah kat facebook beliau. Aku terus terkenang betapa ngerinya aku masa kecik dulu setiap kali ternampak mak aku menggenggam penyangkut baju dawai besi kat rumah. Itu tandanya ada laa yang nak kena sebat tuh.

Zaman sekarang penyangkut baju plastik lebih disukai ramai. Tapi kalau digunakan untuk melibas, tak lut dek budak-budak. Sempat pecah berkecai dulu penyangkut tu nanti. Zaman aku dulu, seringkali jugak aku dengan kakak-kakak aku buat dek je bila dengar mak aku terpekik dari dapur suruh buat itu dan ini. Biasanya kitorang ‘sibuk’ dengan menonton TV atau buat hal masing-masing. Tapi automatiknya bila mak aku muncul kat ruang tamu dengan penyangkut baju di tangan, tiba-tiba semua bersepah lari tak cukup tanah. Ada yang masuk bilik kunci pintu laa apa laa. Aku pernah cabut keluar rumah (masa tu aku duduk apartment kuarters kat tingkat 3) sambil melompat 4-5 anak tangga sekaligus untuk ke tingkat bawah.

Sejurus membuatkan aku terkenang pula aktiviti permainan budak-budak taman kami waktu petang sebelum maghrib. Aku tak berapa ingat nama game tu tapi kalo tak silap aku Susun Selipar. Tapi mungkin jugak antara kami memanggil ia sebagai Cop Bola. Ia agak mudah, tidak terlalu terikat sangat dengan peraturan bagai-bagai, bertenaga dan memerah keringat, penuh dengan aksi-aski stunt takleh blah dan acara berpasukan. Maka ia dijamin meriah!

Permainannya mudah, melibatkan dua pasukan – tak kira laa berapa ramai pun, berbelas-belas orang setiap pasukan lagi best – yang boleh kita beri nama sebagai Team Susun dengan Team Kejar (istilah aku reka sendiri. :P). Bahan-bahan yang diperlukan adalah dua pasang selipar jepun atau apa-apa saja selipar yang bersesuaian asalkan bukan Crocs (damn you Crocs!) dan sebiji bola tenis. 3 biji, err… 3 buah selipar akan disusun dalam bentuk ala piramid asalkan tegak berdiri dan sebelah lagi selipar yang tinggal akan dilemparkan seakan boomerang untuk menjatuhkan struktur selipar tadi. Team Susun akan melempar sementara Team Kejar akan standby belakang selipar dengan bola tenis digenggam di tangan. Sebaik sahaja selipar dijatuhkan, permainan penuh aksi akan bermula.

Biasanya tukang melempar terdedah dengan risiko awal untuk dicop kerana beliau paling hampir dengan bola. Namun sekiranya ahli Team Kejar tak dapat sasaran yang terdekat, mereka boleh saling pass bola untuk cop seberapa ramai orang untuk mematikan mereka. Ahli-ahli Team Susun yang berjaya mengelak bola boleh menyusun strategi untuk kembali ke tapak susun selipar. Jika selipar sempat disusun semula dalam keadaan tegak maka mereka menang. Jika Team Kejar dapat mengecop kesemua ahli Team Susun pula, Team Kejar akan menang. Pemenang boleh memilih untuk menukar peranan pasukan tapi kebiasaannya semua orang nak jadi Team Kejar sebab dapat melompat-lompat sambil merejam bola sesuka hati.

Tapi sebab zaman neh aku agak kecik lagi untuk main bersama kakak-kakak aku dan geng mereka (beza aku dengan dorang 5 tahun) jadi selalunya aku jadi ‘pelampung’ je. Bestnya jadi pelampung neh sebab aku takde berpihak mana-mana team. Asal dapat bola je aku boleh cop sesapa yang aku suka. Muahahaha. Manja sungguh aku. Bukan takat manja kat rumah je, kat padang permainan pun terbawak-bawak sama.

Adegan paling seronok bila buat aksi stunt melompat longkang sambil merejam. Kalau boleh buat aksi slow motion waktu tu alangkah gempaknya. Dan saat paling mendebarkan bila Team Susun menyangkakan mereka terselamat takde sapa perasan dorang tengah susun selipar, tiba-tiba kena debik dari jarak dekat arah belakang. Sungguh menghampehkan sekali perasaan itu.

Selain permainan itu rasanya kami ada main permainan lain macam ‘Pukul Berapa Datuk Harimau?’ tapi aku ingat-ingat lupa laa. Rule permainan pun banyak yang aku dah lupa.

Kalau dah takde benda lain nak buat, main masak-masak je dah laa. Mula-mula berlakon tidur, pastu ada sorang buat bunyi ayam berkokok – bangun pagi. Pastu jalan-jalan keliling taman kutip daun dengan ranting kayu. Bawak balik ‘rumah’ untuk dibuat masakan tengahhari. Bila aku pikir-pikir balik, rasa macam nak ketuk dahi sendiri je – macamlah dah takde permainan lain boleh main. Wakakaka.

Aku tak ingat aku pernah main kawen-kawen ke tak sebab aku takleh bayang aksi permainan aku tu. Keh keh. :P

Lepas artikel neh siap ditulis, tangan aku menggatal laa search istliah Susun Selipar kat gugel, sekali hambek ko nah – siap ada website lagi list-list permainan budak-budak yang korang boleh check balik.

Permainan Tradisi

Game no 19 – Lawan Bola merupakan game faveret zaman aku sekolah rendah masa aku tinggal kat Pahang. Hehe.

12.10.10

TAHUKAH ANDA?

Terdapat dua jenis sindrom penyakit yang dikesan dihidapi 2 atau 3 orang dalam 2000 manusia (mengikut kajian yang entah boleh percaya atau tak) dalam kelompok ‘sleep disorder’ atau masalah tidur. Dua sindrom tersebut diberi nama:


Delayed sleep phase syndrome

dan;

Non-24-hour sleep-wake syndrome (bunyi macam kelakar dan direka-reka, tapi ia berdaftar di bawah Diseases of the Nervous System yang diperakui WHO)

Memandangkan tajuk sindrom-sindrom di atas sudah di-link-kan ke pautan laman Wikipedia yang berkaitan, maka sila laa klik kalau nak baca artikel tu dengan lebih lanjut ye.

Untuk entri aku neh, aku cuma nak quote beberapa perenggan artikel tersebut untuk tujuan analisis dari perspektif diri aku sendiri.

Sepatutnya aku nak kemukakan satu jenis sindrom je, tapi kedua-dua sindrom di atas ada berkaitan dengan Circadian rhythm sleep disorders – masalah berkaitan jam biologi dalam badan (bersama juga dengan dua sindrom yang lain bernama Advanced sleep phase syndrome dan Irregular sleep-wake rhythm tapi takde kaitan dengan entri ini, harap maklum).

Untuk Delayed sleep phase syndrome atau ringkasnya DSPS, pesakit digambarkan mempunyai keperluan waktu tidur yang normal dan boleh tidur nyenyak tanpa sebarang gangguan.


“Therefore, they find it very difficult to wake up in time for a typical school or work day. If, however, they are allowed to follow their own schedules, e.g. sleeping from 4 a.m. to noon, they sleep soundly, awaken spontaneously, and do not experience excessive daytime sleepiness. The syndrome usually develops in early childhood or adolescence. An adolescent version disappears in adolescence or early adulthood; otherwise DSPS is a lifelong condition. However, as few doctors are aware of it, it often goes untreated or is treated inappropriately; DSPS is often misdiagnosed as primary insomnia or as a psychiatric condition.”


Satu masalah yang aku hadapi, kalau aku cuba-cuba nak kaitkan diri aku dengan sindrom ini, aku tak dapat kesan titik masa bilamana aku mula develop penyakit ini. Seingat aku semenjak aku tadika lagi aku sering mengalami masalah berguling-guling di tempat tidur sampai ke pagi buta baru dapat melelapkan mata. Bila sesuatu penyakit itu tiada katalis atau punca, aku merasakan samada ia bukan penyakit, ataupun ia sebenarnya penyakit yang tiada penawar.


“The ICSD (page 128-133) diagnostic criteria for delayed sleep-phase syndrome are:

1.   There is an intractable delay in the phase of the major sleep period in relation to the desired clock time, as evidenced by a chronic or recurrent complaint of inability to fall asleep at a desired conventional clock time together with the inability to awaken at a desired and socially acceptable time.
2.   When not required to maintain a strict schedule, patients will exhibit normal sleep quality and duration for their age and maintain a delayed, but stable, phase of entrainment to local time.
3.   Patients have little or no reported difficulty in maintaining sleep once sleep has begun.
4.   Patients have a relatively severe to absolute inability to advance the sleep phase to earlier hours by enforcing conventional sleep and wake times.
5.   Sleep-wake logs and/or actigraphy monitoring for at least two weeks document a consistent habitual pattern of sleep onsets, usually later than 2 a.m., and lengthy sleeps.
6.   Occasional noncircadian days may occur (i.e., sleep is "skipped" for an entire day and night plus some portion of the following day), followed by a sleep period lasting 12 to 18 hours.
7.   The symptoms do not meet the criteria for any other sleep disorder causing inability to initiate sleep or excessive sleepiness.”


Aku tertarik dengan diagnosis “inability to fall asleep at a desired conventional clock time together with the inability to awaken at a desired and socially acceptable time.” kerana aku rasa inilah tunjang utama dalam menggambarkan masalah yang aku hadapi sekian lama neh. Tapi harus juga diambil kira beberapa ciri yang lain seperti point 2, 3 dan 4 tetap jugak berlaku seadanya.




“Attempting to force oneself onto daytime society's schedule with DSPS has been compared to constantly living with 6 hours of jet lag; the disorder has, in fact, been referred to as "social jet lag". People with DSPS can be called extreme night owls. They feel most alert and say they function best and are most creative in the evening and at night. DSPS patients cannot simply force themselves to sleep early. They may toss and turn for hours in bed, and sometimes not sleep at all, before reporting to work or school. Less extreme and more flexible night owls, and indeed morning larks, are within the normal chronotype spectrum.”


Artikel tersebut juga menerangkan kebiasaannya penghidap penyakit ini telah mencuba pelbagai cara sebelum mendapatkan rawatan dengan cara seperti “sleep at earlier times may include maintaining proper sleep hygiene, relaxation techniques, early bedtimes, hypnosis, alcohol, sleeping pills, dull reading, and home remedies.” Aku takde laa nak kata aku dah cuba kesemua cara neh tapi kebanyakannya seperti membaca, melayan mp3 lagu-lagu syahdu dan mendapatkan tempat tidur (atau posisi) yang selesa dah pun aku buat. Yang aku perasan adalah aku lebih mudah untuk ‘baring dan lelap’ jika aku menonton TV atau movie. Masa aku ada Astro pakej Movie Channel satu ketika dulu, aku sering dimarahi kerana TV terpasang tapi takde sape nak tengok sedangkan aku terbungkang melayan tidur. Semenjak aku ada komputer dan laptop aku lebih prefer melayan movie sorang-sorang dalam bilik sampai aku terlena. Tapi ia juga menimbulkan masalah apabila komputer aku jahanam dek kapasitor-kapasitor kat motherboard aku kembang akibat kepanasan terlampau. Malah, skrin laptop aku juga mula jahanam setelah laptop aku terpasang selama dua hari berturut-turut. Isk isk. Rasa cam nak nangeh je bila dikenang-kenang balik.


“People with the disorder who try to live on a normal schedule have difficulty falling asleep and difficulty waking because their biological clocks are not in phase with that schedule. Normal people who do not adjust well to working a night shift have similar symptoms (diagnosed as shift-work sleep disorder, SWSD). There have been a few cases of DSPS developing into non-24-hour sleep-wake syndrome, a more severe and debilitating disorder in which the individual sleeps later each day. It has been suggested that, instead of (or perhaps in addition to) a reduced reaction to light in the morning, an abnormal over-sensitivity to light in the late evening might contribute to the odd non-circadian pattern.”

“Adaptation to late sleeping times : Working the evening or night shift, or working at home, makes DSPS less of an obstacle for some. Many of these people do not describe their pattern as a "disorder". DSPS-friendly careers can include security work, work in theater, the entertainment industry, hospitality work in restaurants, hotels or bars, call center work, nursing, taxi or truck driving, the media, and freelance writing, translation, IT work, or medical transcription.”


Ada yang tahu, ada juga yang tak tahu, bahawa aku bukanlah gemarkan sangat kerja sebagai security guard. Aku percaya aku boleh menyumbang lebih - jika tidak pun banyak - kepada masyarakat dan keluarga aku sendiri. Ada banyak kerja yang aku dah pernah cuba sebelum ni, dan kebanyakannya aku boleh lakukan. Memanglah ada satu atau dua perkara yang terhad, seperti kerja di tempat yang tinggi (aku gayat) atau kerja di bawah air (aku tak reti berenang) dan jugak aku mungkin tak mampu jadi angkasawan negara (gabungan gayat dan tak reti berenang. :P) tapi banyak lagi kerja lain yang aku boleh lakukan. Dan aku dah buktikan pada diri aku sendiri bagaimana aku berjaya menyiapkan kerja-kerja tersebut. Tapi…


“Some people with the disorder are unable to adapt to earlier sleeping times, even after many years of treatment. Sleep researchers have proposed that the existence of untreatable cases of DSPS be formally recognized as a "sleep-wake schedule disorder disability". Rehabilitation for DSPS patients includes acceptance of the condition, and choosing a career that allows late sleeping times, or running their own home business because it allows flexible hours. In a few schools and universities, students with DSPS have been able to arrange to take exams at times of day when their concentration levels may be good. Patients suffering from SWSD disability should be encouraged to accept the fact that they suffer from a permanent disability, and that their quality of life can only be improved if they are willing to undergo rehabilitation. It is imperative that physicians recognize the medical condition of SWSD disability in their patients and bring it to the notice of the public institutions responsible for vocational and social rehabilitation. In the United States, the Americans with Disabilities Act require that employers accommodate employees with sleeping disorders by providing appropriate accommodations. In the case of DSPS, this requires that the employer accommodate later working hours for jobs normally performed on a "9-to-5" work schedule.”


Aku bukanlah nak mengatakan yang aku menghidap penyakit ini. Dan penghasilan entri ini adalah bertujuan sebagai proses pemulihan kepala hotak aku yang tak berapa betul semenjak dua menjak ini. Ia lebih kepada usaha untuk mencari kebarangkalian kepada punca masalah aku yang sebenar supaya aku boleh lihat hala tuju akan langkah seterusnya yang aku boleh/perlu ambil.


“Impact of patients: Lack of public awareness of the disorder contributes to the difficulties experienced by DSPS patients, who are commonly stereotyped as undisciplined or lazy. Parents may be chastised for not giving their children acceptable sleep patterns and schools and workplaces rarely tolerate chronically late, absent, or sleepy students and workers, failing to see them as having a chronic illness.”


Tanpa menganggap aku ada sebarang kaitan dengan penyakit ini atau tidak, satu perkara yang aku pasti adalah aku bukanlah pemalas sangat seperti yang disangka. Ada aspek-aspek yang aku sangat rajin (tak percaya sila laa rujuk arkib-arkib log ini. :P). Kemalasan itu sendiri bagi aku adalah sangat subjektif. Sesuatu rutin yang orang lain merasakan malas (sebagai contoh malas nak tukar channel sebab remote control hilang) mungkin tidak menjadi kemalasan bagi orang yang lain. Ia lebih kepada menjustifikasikan tindakan kita. Apakah natijah dan kelangsungan akan perbuatan kita itu? Adakah ia akan menyumbang sebarang bentuk kepuasan dalam diri – tidak kiralah sekiranya kita lakukan untuk kepentingan diri sendiri atau orang lain. Dalam kata mudah, adakah ia berbaloi?


“In the DSPS cases reported in the literature, about half of the patients have suffered from clinical depression or other psychological problems, about the same proportion as among patients with chronic insomnia. Vitamin D deficiency has been linked to depression. As it is a condition which comes from lack of exposure to sunlight, anyone who does not get enough sunlight exposure during the daylight hours could be at risk.”


Bercakap mengenai ‘sunlight’ pula, dalam kes Non-24-hour syndrome, lebih separuh pesakitnya dihidapi oleh orang buta. “At least one case of a sighted person developing Non-24 was preceded by head injury; another patient diagnosed with the disorder was later found to have a "large pituitary adenoma that involved the optic chiasma." Thus the problem appears to be neurological. Specifically, it is thought to involve abnormal functioning of the suprachiasmatic nucleus of the hypothalamus.” Ohh, macamlah aku paham pun dengan ayat neh.

Ia ada kaitan dengan daya sesnsitiviti terhadap cahaya. Satu lagi penemuan yang buat aku terangkat kening. Walaupun selalu aku menyatakan “aku neh spesis kelawar” dalam nada sinis, tapi sememangnya aku agak allergic dengan sinaran cahaya tak kiralah lampu atau matahari. Aku lebih suka bergelap – bukanlah kerana penglihatan aku menjadi lebih tajam tapi aku dapat memfokuskan terhadap perkara yang perlu sahaja. Dan mungkin jugak aku dah terbiasa berjaga malam keseorangan di rumah sambil buat hal aku sendiri, ada unsur ketenangan di situ dalam aku membuat aktiviti-aktiviti yang aku gemari. Aku tak terkejut jika aku sememangnya kekurangan vitamin D sekalipun.

Namun, sebenarnya bukanlah ultimatum yang aku cari. Selaku seorang yang agak pesimis dan skeptik kadangkala, aku bukanlah jenis orang yang mudah bersetuju dengan pendapat orang lain, tidak kira samada ia untuk kebaikan diri aku sendiri atau sebaliknya. Aku cuma… tidak mudah untuk berkata ‘ya’. Ia tidak mustahil pula untuk berlaku, malah seringkali aku lakukan cuma aku perlukan reasoning yang sangat kuat waima untuk mengaku bahawa aku menghidap penyakit ini sekalipun. Kerana ia agak signifikan bagi diri aku sendiri jika mahu mengatakan “aku perlu mendapatkan rawatan”. The thing is, aku seorang yang tak berharta dan tak berinsurans maka sikap optimism aku dalam isu ini terhad. Apatah lagi aku sendiri sudah tidak mempercayai kaedah rawatan alternatif. Aku tidak maksudkan bomoh atau sebagainya. Secara mudahnya bagi aku, rawatan paling mujarab adalah rawatan yang paling mahal dalam dunia. Anda perlu melabur untuk kekal sihat. Duit mungkin tidak boleh membeli cinta (hahah, ye la tuu…) tapi sangat membantu dalam kelangsungan kehidupan. Mungkin sebab itulah agama kita juga menyuruh kita mencari harta seolah kita akan hidup selamanya di samping beribadat seperti kita akan mati esok hari. Ia logik, ia seimbang dan ia masuk akal. Jika tidak, kita akan jadi orang hilang akal. Semudah itu sahaja.

Dan sebesar mana pun masalah aku, korang (yang berkenaan) tak perlu risau, sebagaimana aku juga tidak risau akan diri aku. Kerana in the end (bak kata Linkin Park), akulah yang bertanggungjawab akan segala permasalahan yang timbul dan aku akan cuba menyelesaikannya jua. Dan bila masanya tiba dan aku sudah bersedia, aku akan kembali menjadi seperti sediakala. It just a matter of time anyway. Dan, aku pun tidaklah memberi impak yang positif sangat dalam hidup kamu. Dan memetik kata-kata yang pernah aku ungkapkan dulu, “anggap saja – kalau aku ada takpe, kalau aku takde pun, takpe juga.”

8.10.10

SUCK IT!

Hai.

Hai.

Kamu apa khabar?

Sihat.

Sihat?

Walafiat.

Ohh. Betul?

Okeh, saya tipu.

Maknanya kamu tak sihat?

Mentally.

Kenapa?

It’s suck to be me right now.

Ohh. Is it really? Apa yang orang lain ada yang kamu tak ada?

What do you mean?

Kamu faham istilah syukur?

Ohh, sangat faham. Saya sangat bersyukur.

Jadi?

I’m just, not at my best right now.

Kenapa agaknya?

Tak tahu. Mungkin depresi.

Depresi? Ahh, kamu ini banyak berdrama sangat.

Hehe. Ye.

So, have you ever consider suicide?

Occasionally.

Really? Kamu kata kamu pandai bersyukur?

Well, I’m not going to do it anyway.

Kenapa?

I resent pain. And you know, there’s no such thing as painless suicide in this world.

How would you know?

A simple exercise I use to practice even when I was little. You try holding your breath as long as you can, and you can feel some of ‘heatness and heavy-dizziness’ going into your brain as you suffocating.

Meaning?

Even if you looks as calm as your usual self, it still undeniable that you will feel discomfort within. You know what they say; even if someone chopped off your head, you’re brain will still be living for some of the last second of your life.

Would you like to prove it yourself?

Unlikely. Like I said, I came to realize the fact that I’ll could never bear the pain.

As they’d say, no pain no gain.

Well, there are lot of people in this world who gains something without going through any pain.

Why do you think that?

Because they’re happy in what they’re doing.

So, the key is happy?

Yup, happy – bahagia.

Maksudnya kamu menghidap penyakit tidak bahagia?

Funny as you say that, seolah-olah kamu merasakan saya perlu mendapatkan rawatan di hospital bahagia.

Perhaps. I’m not suggesting anything, but how do you feel about that?

Well, maybe I ended up in tanjung rambutan or tampoi at some point of my life. But for the time being, I had no idea where I belong.

Have you ever experience any kind of mental breakdown lately?

Haha, no-lah. Haha. That would be… (sigh) insane even for a f*cked-up guy like me. That’s right, insane.

Hmm. So, apa cerita terbaru kamu sekarang?

Semalam ayah saya ada belikan nasi bungkus.

That’s nice of him.

Saya tak suka orang belikan makanan untuk saya.

Kenapa?

Saya tak makan bawang. Dan jugak sayur.

Jadi, kamu tolak pemberian ayah kamu tu?

Tak. As a matter of fact, dia ada telefon saya tanya apa saya nak makan terlebih dahulu.

Wise guy.

Not really. Saya mintak nasi paprik.

Tapi?

Paprik ada banyak sayur dan bawang. Tapi takpe. Saya mintak paprik ayam. Jadi masih boleh makan.

Kemudian?

Yang saya dapat adalah paprik campur. Saya tak gemarkan seafood. Kecuali ikan dan ketam. Itupun ketam yang dimasak gulai lemak cili api.

Jadi?

Takpe, masih ada ayam, masih boleh makan. Lagipun saya sempat buat order tambahan telur dadar kosong. Untuk buat back-up kalau-kalau lauk tak cukup untuk habiskan nasi.

Hmm, untuk orang yang kata tahu bersyukur, kamu nampak macam tamak dan berlagak pandai.

Well, from my point of view, pertama, tak guna saya telan sayur, bawang dan segala benda yang saya tak suka makan kalau akhirnya saya tak tahan dan termuntah dan hilang selera makan. Kedua, saya masih suka makan nasi, jadi tak guna kalau saya membazirkan nasi tersebut hanya atas sebab saya kekurangan lauk untuk membuka selera.

Ohh. Like I said,’berlagak’ pandai. So, was it good now? Was it up to your standard?

Not really.

Why then?

Telur dadar kosong saya rupanya telur dadar biasa, yang ada bawang di dalamnya.

Huh?

Tapi takpe. Saya masih boleh memilih (mengasingkan bawang dengan telur).

Ohh, so it’s settle then?

I guess. I mean, I was in good mood last night, somehow. If it was any other day, saya dah hilang mood nak makan. Mungkin juga menengking sesiapa yang menghulurkan makanan bukan seperti yang saya mintak itu.

Hot-temper, ye?

Takdelah. Saya tipu. Saya tak pernah tengking/marah orang. Tak percaya silalah tanya ‘orang’. Paling kuat pun saya cuma membebel dalam hati dan hilang mood seketika.

Ohh, jadi kamu pilih ayam dari paprik, dan kamu pilih telur dari bawang. Macam mana akhirnya? Kamu kenyang?

Alhamdulillah. Macam saya katakan tadi, saya tahu bersyukur.

Haha. Tapi kamu masih membazir sebahagian besar makanan kamu.

Tidak semestinya. Ada seekor kucing asyik berlingkar di kaki saya. Saya tahu saya boleh bagi dia makan sisa makanan saya yang tak habis tu.

Kamu tak sebut pun pasal kucing tu tadi?

Because it never bother me. Dia cuma merengek-rengek mintak makanan. Saya tak kisah, cuma alert.

Alert?

Yup. Ada sekali saya tersedak, dan saya perlu mengambil air milo yang saya sangkutkan beberapa kaki dari saya (sebab takut bersemut). Tapi saya tahu kalau saya letakkan nasi atas meja, kucing tu pasti terkam. Jadi saya berdiri sambil pegang nasi tu kat tangan saya.

Ohh, okey. Reasonable thought.

Kemudian, kucing tadi tak henti merayap kat kaki saya sampai saya tersadung dan lutut saya berlanggar dengan kerusi.

Nasi tumpah tak?

Tak, tapi lutut saya lemah rasa tak mampu berdiri.

Jadi, kamu duduk tak?

Agak susah nak duduk bila tangan sebelah pegang nasi, sebelah pegang air, dan sendi lutut rasa sengal sekali. But I manage to sit anyway.

So… kamu rasa sakit hati?

Tak. Remember, I’m still in good mood last night, somehow.

So you’re not complaining?

Nope. It was chain of events. I’m a little bit hurt, but I’m not annoyed. Who’s to blame? The cat?

Meaning kamu masih beri kucing tu makan akhirnya?

Definitely. Saya tak suka membazir. Saya seorang yang sangat faham erti syukur.

Huh, interesting. So apa yang kamu cuba maksudkan adalah…?

When I’m in a good mood - which I don’t really know what triggers that in the first place anyway - I can tolerate to almost anything. Nothing bugs me.

So… are you in good mood today?

I think so. Why would I’ve write this entry and reveal my inner-thought if I feel insecure like I was in the last few weeks?

Well, there could be an explanation for that.

I would like to hear it please.

You’re in denial.

What the f*ck is that suppose to mean?

Well, first, you said you life were really sucked at this moment. But then you emphasize that you were in good mood and nothing will ever bugs you. You never reveal what’s your definition of ‘sucked’ anyway. Lagipun kamu kata kamu manusia yang bersyukur, tapi kamu masih memilih itu dan ini dan cuma mencari cara untuk mendefinisikan erti syukur itu sendiri dalam kamus hidup kamu. Dua kali kamu menipu saya dalam menjawab soalan, yang membawa makna kamu cuma menipu diri kamu sendiri. The first question is the most important one. And yet kamu masih mahu menjawab dengan menipu mengatakan kamu masih sihat. Do you see anything wrong in this picture?

Well, maybe it’s kinda misplaced somewhere.

And how about your life? You still didn’t face facts. You still thinking if you change what you did in past, there would be a better today for you. You still searching who’s responsible for all this misery in your life. And you still hanging, thinking that you could grab another opportunity to resume your life as it were before. And worst of all, you still expect everyone will outlive you like you’d were born just yesterday. You realize every aspect of that in your conscious mind, and you choose to define yourself as a ‘f*ucked-up guy’ in the end.

Well, I’m depressing. So…

It doesn’t give you the right to be lowered your logical mind of thinking. You were there - you’ve BEEN THERE. You manage to hold your senses, your sanity altogether when you’re almost lost a fragment of it. Do you really want to experience it all again? When you see a moving car and then suddenly realize it was actually just parked outside your window all that time? And then you can’t differentiate which one is the parking lot and which one is the highway road. That state of mind is really f*cking you up, man. When you’re gonna wake up?

Well, I’m recovering. Ain’t I?

By what? By putting on hold all your real-life responsibility? For as long as you think it would take? By alienating all of your friends? Didn’t even bother to check your phone when it’s ringing? What’ve you really progress here all this time?

Give me a break. It’s not like I want to be alone. I just cannot produce any good conversation as long as I have all this nonsense going through my head. I’m going to babbling about – who knows? It’ll be an awkward moment for any of us. Of course I could pretend like I was normal but it just a matter of time before I let everything else out. And it’s not going to be pretty.

So you still want to use this kind of approach – by pausing your own life for a brief moment?

For a period of time – yes. Lagipun dah tak lama dah pun.

I hate to say this, but you’re making a wrong move. Circle of life around you is still spinning at the sensible rate and you simply can’t ignore it. What you have to do is…

BANG!!!

Good, you have shut your f*cking hole. Join the club.



P/S : Kadang-kadang kita cuma perlukan seseorang untuk bercakap. Ia tak semestinya perlu konstruktif atau komprehensif atau apa sekali pun. Ia cuma sekadar perbualan kosong. Tak perlukan penjelasan, penghuraian dan sebagainya. Kerana aku masih tidak mampu untuk bercerita apa-apa sekarang. Aku cuma sekadar tidak mampu untuk memberi sebarang sebab atau alasan. As simple as that. And I hope I’ll never have to. Ever.

17.9.10

KEHILANGAN (TOWELIE)

Sometimes, we took a thing or two in our life for granted.

Tak berapa lama dahulu, aku sangat mendambakan penghargaan. Maksud aku, aku tahu aku tak menyumbang apa-apa. Namun sekelumit cuma perhatian pastinya akan membuat aku kembang semangkuk di bahagian lubang hidung dan ‘pungkoq’.

Dipendekkan cerita, aku pernah dihadiahkan sehelai tuala. Bukan tuala lelaki, mahupun tuala wanita (opss). Hanya tuala biasa, bersaiz sedang-sedang sahaja.

Aku hidup berprinsipkan praktikaliti – walaupun berbunyi poyo nak mampus – tapi kebiasaannya benda yang aku sayang, akan aku gunakan dan tuai zat serta faedahnya sehingga ke tahap maksimum. Mungkin kerana itulah skrin laptop aku cuma mampu bertahan selama setahun aje. Keh keh.

Tuala ini, jika dilihat pada mata kasar, tiada sesiapa yang akan menganggap ia istimewa. Namun setiap kali aku memerah keringatnya untuk bertugas mengelap apa-apa yang patut (sila jangan pikir yang bukan-bukan) pasti aku akan tersenyum sambil melihat parap yang dicetak di kaki tuala tersebut. Biasanya aku gunakan untuk mengelap benda-benda yang sensitif. Err, maksud aku, skrin laptop, keyboard, skrin henset dan sebagainya – atas tujuan mahu meminimakan kekotoran supaya senang nak basuh dan sentiasa kelihatan baru. Ia, cukup banyak berjasa, tanpa aku sedari.

Al-kisahnya di 1 Syawal yang lepas - ketika aku di tempat kerja - aku membawa bekal juadah seperti lemang, nasi himpit, rendang, kuah kacang dan bahulu cip coklat. Aku tahu dengan selera dinasor aku neh, keadaan akan jadi messy. Bukan Lionel Messi, tapi messy. Ala-ala kotor sebab aku pasti bekal kuah yang aku bawak tu mesti tertumpah ketika aku men-drift di jalanan di pagi raya yang lengang dan sunyi.

Namun, segala langkah berjaga-jaga telah diambil. Cuma, satu perkara yang aku tak tersangka - adalah ketika tersedak menelan bahulu bersaiz mega - tangan gatal aku pantas mencapai secawan sirap di atas meja. Dan ia tertumpah tanpa sengaja. Seakan sepantas kilat menyambar antena rumah, sepantas itu jugalah air sirap itu berubah menjadi tsunami kecil menuju ke arah laptop. Dengan menggunakan kuasa bulan, eh silap, kuasa refleks, tangan aku yang sekali lagi kegatalan dengan begitu pantas menyambar tuala yang amat aku sayangi itu untuk menghalang kemaraan ombak berwarna merah bak darah. Dan baru ku sedari, tuala berwarna kuning langsat itu hukumnya akan berubah warna secara drastik. Dan menghapuskan semua usaha-usaha aku menatangnya bagai minyak yang penuh selama ini.

Tidak, aku tidak give-up sebegitu mudah. Dunia dah berubah, zaman dah maju, kita dah cipta Clorox. Masalah ini, cuma satu masalah yang kecil. Sepatutnya.

Aku rendamkan, aku bilaskan, aku perahkan, aku sidaikan tuala itu di pagar yang berdekatan, dengan harapan ia akan sempat kering sebelum syif kerja aku tamat nanti. Hidup ini tidaklah begitu susah, jika kita tahu cara-cara untuk mengharunginya.

Dan, manusia itu, tidak lari dari sifat cela. Sifat yang tidak sempurna. Cuai, lalai, acapkali menjadi penghukum kita. Aku, terlupa mengangkat kain jemuran sebelum memecut kereta aku lagak Sebastian Loeb mahu pulang ke rumah.

Cuai dan lalai adalah satu cabang ketidaksempurnaan. Tetapi kebodohan itu adalah satu skil yang manusia asah setiap hari. Pujangga dahulu pernah berkata, “kita semua dilahirkan dalam kejahilan; tetapi ia memerlukan kerja keras untuk sentiasa kekal bodoh.”

Entah mengapa, atas kebodohan aku sendiri; aku boleh menganggap insiden ini sebagai sekadar satu eksiden, dan tak memerlukan sebarang post-mortem, atau tindakan selanjutnya yang perlu aku ambil kemudian hari. Lantas, hari berganti hari, aku kian terlupa. Sehinggalah aku menanyakan soalan maut kepada ibu aku :


“Mak, tuala kecik Atan tu mana mak?”

“Entah lah!” ringkas, padat, dan sensasi sekali jawapan itu. Dalam sedetik, rantaian memori mula menggamit satu demi satu. Bagaimana aku boleh lupa akan signifikasi tuala tersebut dalam kehidupan aku yang serba kekurangan makna ini? Bagaimana aku boleh terlupa untuk mengangkat kain di jemuran sedangkan aku sendiri yang sepatutnya bertanggungjawab melaksanakan tugas itu? Dan bagaimana aku boleh tak sedar untuk buat tindakan susulan di hari berikutnya?

Akhirnya aku sedar, nasib tuala itu kini tidak lagi berada dalam genggamanku. Setelah berhari-hari berlalu, entah ke mana ia diterbangkan angin yang tak pernah bertiup pada kadar halaju yang sama. Status hakmilik kekal itu kini sudah terhapus. Tanggungjawab untuk menjaga tuala itu dengan sepenuh jiwa tidak lagi akan dapat dicapai. Dan hakikatnya, simbolik kehilangan tuala itu bermakna aku sudah melepaskan apa yang sepatutnya sudah lama ku lepaskan. Kerana, hanya tangan ini yang setia menggenggam selama ini - sedangkan di hujung tuala sebelah sana, ia cuma sekadar ditiup angin tak bernyawa yang bersifat rawak sahaja. Selama ini, aku hanya bermain tarik tuala dengan sang bayu cuma.

Kadangkala, manusia perlu mengambil keputusan yang bodoh; bukanlah kerana manusia itu mahu membuktikan kebodohannya, tetapi hanya semata-mata kerana ia adalah kelangsungan dari perbuatan bodoh yang pernah kita lakukan sebelum itu. Jika bukan kerana kebodohan itu, kebodohan yang ini tidak akan timbul. Dan jika kita cuba melestarikan tindakan, atau keputusan yang dibuat dengan sebijaksana mungkin, ia tetap akan kelihatan bodoh. Umpama orang yang mengambil satu pusingan lengkap di roundabout semata-mata untuk membelok ke simpang jam 9. Kebodohan itu kadangkala tidak boleh dielak. Walaupun kita yang memilih untuk membodohkan diri sendiri pada awalnya.

Maka dengan itu, janganlah menjadi seperti aku.

Sekian.

13.8.10

FAILED!

Yeah, you know exactly what I'm talking about. So typical of me. Heh!

10.8.10

KILLING ME SOFTLY WITH THIS MONTH





Puasa akan tiba siang esok, macam biasa.

It’s a very big day for all the muslims around the world. As big as it goes, it can be even bigger for me.

Memetik kata-kata seorang pujangga; “One thing at a time, bebeh!”

So let’s go.

Puasa rokok, sebulan – tanpa ada istilah bukak puasa atau bersahur. Am I berani enough for this?

Don’t even bother to ask those kind of question. Because I don’t have to prove it to you. I am my own worst enemy right now.

Cuma ingat satu perkara ini - aku seringkali bersendirian - maka aku ada peluang yang cukup banyak untuk menipu semua orang.

Jadi ikutilah nasihat Sheila On 7 : berhenti berharap.

Now or never? Well, I choose now.

Selamat berpuasa kalian semua hendaknya.

Macam biasa juga, edisi mencurik gambar kali ini datang dari link ini.

Gambo atas


Gambo bawah

Ribuan terima kasih diucapkan pada mereka walaupun aku curik tak mintak izin. Takpe, hari neh setan belum kena ikat lagi, so aku salahkan mereka je laa ye.






~OuT~

13.7.10

ULAR : SPESIS BINATANG BERLIDAH CABANG

Semalam aku ligat menulis entri. Entri persampahan kot. Ayat nak jiwang karat. Nak cerita masalah jiwa macamlah dunia neh dah tak cukup dengan segala permasalahan sosial, akidah, pembunuhan beramai-ramai, kebuluran dan pelbagai lagi yang kadangkala tak masuk akal bunyinya sedang berlangsung di seluruh dunia 24 jam tanpa henti. Tak percaya sila laa pegi cek portal berita dunia kat internet.

2 entri yang telah discrapkan, akhirnya membawa kepada satu entri akhir yang bertajuk ‘BUAYA TEMBAGA YANG MALU MENUNJUKKAN TARINGNYA’. And I had to say to myself, “Waddefuk Jai, waddefuk?” Adalah lebih baik untuk aku tidak menulis sesuatu yang aku sendiri tatau hujung pangkalnya. Kelak cuma akan kedengaran seperti tin kosong yang galak berbunyi sedangkan isinya hanyalah duit syiling 5 sen sahaja. Sampah semua ini, sampah.

Kalo ye pun nak meluahkan kementalan, kesengalan, kebengongan dan ketidak-senonohan; ini bukanlah tempatnya. Ini adalah blog. Blog awam. Tempat yang cuma sesuai untuk bermain tag.

Haha, okey tak intro? Aku malas nak memulakan bicara dengan mukadimah ‘saya ingin menjawab tag’. Nanti mesti ada yang terangkat-angkat kening sambil kata, “Eh, dulu kan ko bajet cool Jai, kata tanak main tag?”

Sebenarnya neh tag lama. Aku pun tak berminat nak menjawab pada mulanya cuma baru-baru ini ketika aku sedang ligat menyemak kembali senarai playlist winamp aku, aku teringat yang Cik Rynak pernah mengemukakan tag (macam mengemukakan bukti lak) yang agak menarik sebenarnya untuk aku try.

Mudah. First of all you only need to put your winamp player on shuffle mode. For each question presented below, press the next song button on your winamp to get your answer. You must write the song title as the answer to each question, no matter how silly it sounds! Most of the time they seem to work though, strangely enough. I found most of them are quite ironic even when I try it just for the first time.

So here we go. My original selected playlist without any modification for the answers.



1. If someone says, “Is this okay?” you say
• Ku Pendam Sebuah Duka – Khadijah Ibrahim
Ajai says : Amboih! Starting je dah terus kuar lagu neh. Penuh ironi lak tuh.


2. How would you describe yourself?
• Ku Cari Penawar Luka – Black Dog Bone
Ajai says : Luka ke? Dalam wallet aku mesti sekurang-kurangnya ada sekeping handiplast yang rupa dah nak hancur. Buat bekap.


3. What do you like in a guy/girl?
• The Show – Lenka
Ajai says : Girls who always like to put on a show for me; or just Lenka will do. :P


4. How do you feel to today?
• Apa Aku Kisah – One Nation Emcees
Ajai says : Damn! Kah kah kah!


5. What is your life’s purpose?
• Sedalam Mana Cintamu – Safura
Ajai says : Well put!


6. What's your motto?
• Bukalah Hatimu – Umbrella
Ajai says : AHHAHAHAHAHA! Mesej paling straight forward untuk semua gadis di luar sana.


7. What do your friends think of you?
• Nur Kasih – Yassin
Ajai says : Kerana wajah aku bercahaya berseri-seri, dan jiwa aku pula begitu mudah mengasihi. Cewah!


8. What do you think of your parents?
• Marilah Ke Mari – Titiek Puspa
Ajai says : No komen. Tapi rasanya kalo bukan sebab mak bapak aku suka pasang Klasik Nasional kat rumah, aku sampai sekarang pun takkan pernah dengar lagu neh kot. Hehe. “Nenek bilang itu berbahaya…”


9. What do you think about very often?
• Cinta Tak Berganti – Siti Nurhaliza
Ajai says : Not so very often laa mangkuk. Opsss…


10. What is 2 + 2?
• Drama King – Meet Uncle Hussain feat. Black
Ajai says : Kat tag macam neh pun boleh nak tanya soalan matematik pulak. Huh, dramatik sungguh.


11. What do you think of your best friend(s)?
• Aku Bukan Untukmu – Zaf & Lah
Ajai says : Heh.


12. What do you think of the person you like?
• Teruskanlah – Agnes Monica
Ajai says : Keep on going bebeh. Even without me beside you. You know you can do it better than me.


13. What is your life story?
• Balqis – Siti Nurhaliza
Ajai says : Woi, aku jantan laa!


14. What do you want to be when you grow up?
• Kucing Hitam – Bittersweet
Ajai says : Kuang kuang kuang.


15. What do you think of when you see the person you like?
• Bicara – Selamat Pagi Gadis
Ajai says : Tapi aku malu untuk berbicara, apatah lagi mengucapkan selamat pagi kepada seorang gadis. Malu-malu kucing hitamlah namanya ni. :P


16. What will you dance to at your wedding?
• Hey Gadis – Samsons
Ajai says : Hahaha, nyempat lagi tuh!


17. What will they play at your funeral?
• Dugaannya – Hujan
Ajai says : Dorang salah pilih track tu. Patutnya ‘Bila Aku Sudah Tiada’. Mengong punya Hujan. Nak nyanyi ikut suka dorang je.


18. What is your biggest fear?
• Blah Blah Blah – Kesha feat. 3OH!3
Ajai says : Takut kena bebel. 


19. What is your biggest secret?
• All About Us – Tatu
Ajai says : Yeah, don’t tell them honey! Or is it ‘honeys’?


20. What will you post this as?
• Ular – Anita Sarawak
Ajai says : Suka cakap berbelit-belit. Now you know me.




I already have fun with myself with this little project. Now why don’t you try it? I’m not gonna name names (even though originally I have to pass this to another 20 person). Come on, who you’re kidding with. This is me laa, Ajai. Heheh.



Next entri please!

12.7.10

FINALLY…

Pernah dengar lagu Finally by Fergie? Sebuah lagu yang agak lari dari genre kebiasaan beliau. Tapi disebabkan suara beliau yang superbly delicious tu, maka dengan selamba gak aku boleh melayan lagu tersebut tanpa segan silu.

Aku tak pasti ia dimuatkan dalam album mana. Samada ia soundtrack sesebuah filem atau sebagainya - lagu yang berirama ala-ala muzik tema broadway itu kedengarannya seperti sebuah cover version (mungkin jugak) dari lagu lama. Ataupun mungkin aku yang sekadar terasa seperti déjà vu tak bertempat kot bila mendengar irama tersebut.

Apa-apa hal pun, itu bukanlah isi kandungan yang ingin aku ceritakan di sini. Aku ingin ceritakan rutin harian aku setiapkali aku baru lepas mandi, sikat rambut dan selisih dengan mak aku kat umah. Dengan penuh bergaya aku akan menanyakan soalan; “Mak, Atan nampak hensem kan hari neh?”

Dan secara rutinnya jugak mak aku akan menjawab, “Eleh, hensem lagi beruk yang bergayut kat pagar luar rumah tu.”

Secara rutinnya lagi sekali, aku akan membalas, “Mak neh pendengki betul. Dengan anak sendiri pun nak jeles lelebih.”

Namun semalam acara rutin tersebut telah dipecahkan tradisinya. Kali ini mak aku tidak cuba-cuba menyamakan aku dengan mana-mana spesis mawas dan/atau yang seangkatan dengannya bila menjawab soalan aku. Semalam, beliau cuma berkata, “Kalo hensem tapi takde orang nak pun tak guna jugak.”

Finally, mak aku mengakui juga akan kehenseman diri aku yang semulajadi ini. Tapinya…



Okeh, malas dah nak cerita hal keluarga rumahtangga tiang seribu neh. Kebetulan pula semalam Final Piala Dunia. Jadi ada baiknya aku membebel je pasal bola, sebab kalo nak disuruh main pun aku bukannya reti sangat.

Belanda menentang Sepang-Nyol. Seperti yang kita semua tahu, refree dari England itu sememangnya telah dibayar berjuta-juta supaya rajin memberi freekick dan kad kuning pada semua pemain semenjak awal minit ke 15 lagi. Eventually, someone will be sent off at the end of the day dan ‘pihak yang teraniaya’ itu tidak boleh banyak komplen kerana refree telah kelihatan seperti ‘adil’. Bijak, bukan?

Sudah, aku dah mula berbunyi seperti berdendam pula tak pasal-pasal. Padahal aku bukan penyokong Belanda pun. Seperti yang beberapa orang ketahui, aku ada 4 pasukan favourite dan 3 daripadanya telah tersingkir. Manakala pasukan keempat adalah Spain. Cuma aku memilih untuk tidak berpartisan pada Final kali ini. Jadi jangan tuduh aku berat sebelah dan bagai-bagai. Kah kah.

Martin Stekelenburg diuji seawal minit ke-5 permainan dan beraksi cemerlang menghadang bola yang aku percaya sepatutnya boleh menghasilkan gol. Berikutnya beliau dibantu beberapa pemain pertahanan dalam mengekalkan clean sheet termasuk menepis bola dari percubaan paling menarik oleh Francesc Fabregas.

Jika Stekelenburg tetiba begitu bermotivasi untuk beraksi cemerlang, Iker Casillas juga apa kurangnya. Robben memiliki 3 percubaan satu lawan satu dan ketiga-tiganya gagal menemui gawang hasil tindakan pantas Casillas yang cukup berpengalaman.

Di bahagian pertahanan pula, Belanda mempertaruhkan John Heitinga dan Mike Tyson (tak reti nak eja nama dia tapi itu laa panggilan dari commentator) berserta kapten tua Gio Van Bronckhorst untuk back-up defender. Heitinga menampilkan aksi mengagumkan seperti ketika aku mula-mula kenal corak permainan beliau di Ajax Amsterdam dulu. Mungkin Everton bukanlah pasukan yang baik untuk beliau beraksi pada tahap sebenar lantas menenggelamkan sedikit namanya beberapa tahun kebelakangan ini.

Mike Tyson pula (lagi sekali) nampak agak gemuruh, gopoh gapah dan gelojoh sedikit namun masih berjaya meletakkan dirinya di posisi yang tepat pada waktu yang sempat. Okeh, aku akan cuba mengurangkan cubaan untuk membuat ayat berirama lagi selepas ini.

Bronckhorst menampilkan pengalaman luas dalam mengawal pemain Sepang-Nyol yang sedang dalam mode menyerang dengan teknik kuisan mengeluarkan bola penuh skil. Seorang lagi pertahanan muda yang hebat menggelecek bola, Van Der Wiel ditugaskan untuk membantu long passing dan set piece untuk bahagian serangan.

Di bahagian Sepang-Nyol pula adanya Puyol dan Pique. Puyol adalah salah seorang centre back terbaik dunia. Ketika Robben menggunakan segenap peluang untuk memecut dan menggelecek beberapa pemain Sepang-Nyol dengan begitu bergaya, dengan mudah Puyol menjadi last man yang akan menafikan hantaran Robben itu.

Pique juga menunjukkan kematangan dari segi pertahanan untuk membantu Puyol sedaya upaya apa yang patut. Sergio Ramos seperti biasa dihantar jauh ke atas sehingga kadangkala kelihatan seperti wing forward manakala full back kiri Capdevilla lebih mendominasi bahagian midfielder.

Bahagian pertahanan bagi kedua-dua pasukan nampak beraksi dengan baik dan tiada masalah di situ melainkan cuma koleksi kad kuning yang bersepah dikutip oleh mereka sepanjang perlawanan berlangsung.

Kita beralih ke bahagian midfielder yang mana nampak sedikit mendukacitakan dengan beberapa orang player yang suka tackle keras dan lambat. Ada pula yang kerap diving seperti Iniesta dan Robben. Sneijder, Busquets, Van Bommel antara beberapa pemain yang banyak mencacatkan permainan dengan aksi kurang semangat kesukanan mereka. Xabi Alonso dan Pedro lebih suka bermain 1 lawan 11. Begitu juga Kuyt dan De Jong yang kurang kreatif dalam mencipta serangan. Xavi pula sering kelihatan hilang punca. Ini menjadikan permainan sedikit bosan terutama pada babak separuh masa pertama. Apatah lagi tempo serangan juga tidak begitu konsisten dan cuma bergantung harap pada mana-mana pemain yang buat kesilapan kecil.

Inilah masalah sebenar game malam tadi. Bahagian tengah. Bahagian serangan pula, Robin Van Persie… Huhuhuhu…

Ohh Van Persie. No Van Persie no. Come on laa Persie. Not like that laa Persie. Van Persie wahai Van Persie. Damn you Persie!

Villa bermain secara tunggal tanpa dibantu oleh Torres. Cuma Iniesta dan Pedro yang diharapkan untuk back-up beliau. Tapinya beliau nampak gugup dan gelojoh di hadapan pintu gol. Tekanan mungkin? Ataupun bahagian pertahanan Belanda begitu perform malam tadi?

Perlawanan berlangsung hingga ke minit ke 120. Heitinga dilayangkan kad kuning kedua dan diperintah keluar padang. Kelihatan pemain-pemain Belanda sedang dalam formasi bertahan dan mengharapkan counter-attack kerana mereka tahu mereka tidak boleh merisikokan bahagian pertahanan. Di dalam minda mereka mungkin sudah tersemat siapakah yang akan mengambil giliran untuk melakukan sepakan penalti sekaligus mengulangi plot Final Piala Dunia seperti empat tahun yang lalu.

Secara tiba-tiba, aku yang sedang meniup belon pada ketika itu (ohh, tak payah laa mintak aku jelaskan dengan lebih detail, nanti makin berserabut entri yang dah memang sedia serabut ini) dikejutkan dengan dakwaan bahawa refree memberi advantage pada situasi yang tidak sepatutnya. Advantage ini dipergunakan sepenuhnya untuk Sepang-Nyol merencanakan serangan yang mana hantaran dari Fabregas menemui Iniesta yang cuma tinggal berdepan dengan Stekelenburg. Mike Tyson (lagi) ternyata sudah terlambat untuk marking beliau.

Dan dengan baki cuma tinggal beberapa minit, seperti biasa tiba-tiba ada player yang injured tanpa sebab. Most notably adalah Torres yang kelihatan seperti terkehel buah limpanya. Eh silap, hati. Bukan, hempedu laa. Pankreas kot. Entah-entah ginjal.

Mike Tyson, Sneijder dan Van Bommel pula beraksi kurang bijak seperti kata pepatah; mencurah minyak Shell ke dalam unggun api (opsss…) apabila mula memprovokasi keputusan pengadil yang kita semua tahu sememangnya muktamad dan tidak boleh pulang ke pangkal jalan lagi.

Sekali lagi, seperti yang aku tegaskan, aku tidak menyokong mana-mana pihak. Maka aku tidak kisah dengan hal ini. Cuma, dengan kecederaan Torres dan pemain Sepang-Nyol melengah-lengahkan sepakan percuma; masa tambahan yang diberi cumalah 2 minit. Ya, 2 minit. Cukup-cukup untuk masak maggi.

Okeh, fine!



Sedikit cebisan pengalaman aku malam tadi:


8.7.10

SESALAN… DIRIKU MULA TERASA

Tajuk di atas adalah cuma sedikit petikan dari lirik lagu Kamikaze yang bertajuk Tawa Dalam Tangisan.

Istilah ‘menyesal’ dan aku sudah menjadi sangat sinonim. Acapkali aku memikirkan sehabis dalam sebelum mengambil sesuatu keputusan lantas akhirnya keputusan yang aku ambil memakan diri dan mencalar ego serta menggelegakkan takat suhu amarah aku yang memang tak kenal erti sabar ini.

Dan selepas mengulang-tonton filem Shoot ‘Em Up beberapa hari lepas; watak antagonisnya ada berkata sesuatu yang aku sendiri tidak pasti akan kebenarannya : “Getting angry releases an enzyme tryptophan hydroxyls which can temporarily reduce the I.Q.”

Masuk akal. I.Q aku sememangnya sudah semulajadi rendah pun.

Tapi benarkah aku benar-benar menyesal?



Menyesal kerana cuba-cuba belajar menghisap rokok sampai aku jadi ketagih dan tak ketemu pedoman bagaimana aku mahu berhenti dengan jayanya. Sedangkan aku memang manusia yang seringkali mengutamakan nafsu berbanding yang lain.

Menyesal kerana langsung tak belajar dalam kelas bagi subjek Matematik Tambahan dan Prinsip Akaun semata-mata kerana aku tak suka dengan cikgunya ketika di tingkatan empat dan lima. Walhal aku pilih subjek elektif tersebut kerana nak kejar kredit andainya aku dapat sambung belajar selepas SPM. Subjek kegemaran aku tetap jugak Bahasa Melayu dan Sejarah.

Menyesal kerana tak berusaha nak sambung belajar bagi mendapatkan sijil SKM atau mana-mana kemahiran yang boleh diguna untuk mintak kerja. Sedangkan bila bercakap bab akademik ni aku memanglah tergolong sebagai selembab-lembab manusia atas muka bumi.

Menyesal kerana tak boleh kerja syif atau berjadual. Sedangkan sejak dari zaman sekolah lagi aku tak pernah berlatih tidur awal dan bangun awal.

Menyesal kerana tak ambik pinjaman ASB kat bank sebab bidang kerja aku neh takde bonus dan sebagainya. Padahal aku memang ada banyak rekod buruk dalam melangsaikan hutang pun.

Menyesal sebab takut nak keluar bila ada mana-mana awek yang ajak, sebab takutkan stigma first impression. Padahal konon mengaku nak sepi sebelum benar-benar ready.

Menyesal sebab rebonding rambut pastu terpotong pendek sangat laa pulak. Efek rebonding cuma dapat bertahan tak sampai 2 bulan. Walhal memang nak kena potong pun kalau taknak kena buang kerja.

Menyesal sebab terima kenaikan pangkat sebab gaji dah short dari dulu. Walhal duit gaji yang short tu sebenarnya masuk dalam EPF. Tak ke mana pun.

Menyesal sebab pilih kerja yang sangat rilek macam sekarang membuatkan aku dah takde mood sangat nak beronline, ber-fb, berblogging. Lagi seronok keluar rumah berjalan-jalan. Padahal aku memang anti-workaholic pun.

Dan menyesal sebab beli handset Vivaz sedangkan aku memang kepingin benar nak merasa pakai N97. Sedangkan bajet aku memang tak cukup pun nak beli handset tuh.




Biasanya aku akan menyalahkan seorang kawan aku yang bernama Acab. Salah potong rambut, salah Acab. Salah beli handset, pun salah Acab jugak.

Lebih mudah untuk kita menuding kesalahan kepada orang lain berbanding mengakui kesalahan diri sendiri…



Kan?



~Menyesal sebab bajet France boleh pergi final Piala Dunia. Padahal aku memang anti gila dengan Domenech dan Evra pun. Punca betul laa dua ekor mangkuk tuh. Go Belanda Go. Kah kah!~

28.5.10

FIRST, BUT SURELY NOT THE LAST

First of all, Justin Bieber.



So ‘they’ learned nothing from N’Sync, BSB, Westlife bla bla bla…

Ok, sure, I can live with that. Girls will be girls. And someone would menyampuk “boys will be boys too.” So true.



Then I manage to encounter some ‘apek’ in Downtown Bandar Tun Razak selling buttons for Crocs. BUTTONS – for your own Crocs sandals. You know those little holes in front of your Crocs shoe; is actually meant for decorative purpose? It’s not limited for kids. There’s a bunch of World Cup-related buttons with complete emblems and jerseys around the globe tossing around on the floor these days. Seriously you guys? Seriously?



To sums it all, just now I had saw a promo of Glee Flash Mob in KL (somewhere in a bulk of Astro’s channel). Now I think I’ve seen it all.



I just have to say, WTF is going on here, guys?!

Cukuplah hanya dengan politik di Malaysia saja yang tidak masuk akal.



Keh keh.



*Images credited to last.fm, Fashion Bean, dan Fatima-Az-Zahra blog.

27.5.10

‘BENGONG’EST CONTINUES (PART 2 of 2)

Kredit kepada Cik Athirah, stokis 'nose-shit' bahagian wilayah tengah, kerana tak jemu-jemu forwarding emel-emel dengan attachment yang berbaloi untuk aku baca.

Antara yang terbaru aku terima adalah beberapa contoh keajaiban fenomena alam semulajadi. Aku yang sebelum ini pernah tertipu dengan imej super-imposed yang disebarkan melalui internet dengan cerita sokongan yang berbeza-beza, sebenarnya agak meragui kesahihan sumber dari internet ini dari masa ke semasa.

Tapi antara gambar yang aku terima adalah mengenai fenomena bulan berwarna jingga; yang mana kisahnya pernah dihighlightkan dalam entri aku sebelum ini.





“This phenomena is something most people have seen before – beautiful orange moon hanging low in the sky.


But what causes this phenomena – and for that matter, does the moon have a color at all?
When the moon appears lower in the horizon, rays of light bouncing off it have to pass through a great deal more of our atmosphere which slowly strips away everything but yellows, oranges and reds.


The bottommost image above is true to the hues of the moon but has enhanced colors to more clearly show the differences in shade that illustrate the mixed topography and mineralogy that tell the story of the moon’s surface.


Looking at the colors combination with the craters one can start to trace the history of impacts and consequent material movements across the face of our mysterious moon.”


Oh ye, selain fenomena bulan ini yang berjaya menangkap mata aku, ada satu lagi fenomena yang aku rasa seperti pernah lihat satu ketika dulu.

Ia digelar sebagai awan Mammatus.





“True to their ominous appearance, mammatus clouds are often harbingers of a coming storm or other extreme weather system.


Typically composed primarily of ice, they can extend for hundreds of miles in each direction and individual formations can remain visibly static for ten to fifteen minutes at a time.


While they may appear foreboding, they are merely the messengers – appearing around, before or even after severe weather.”


Aku tak pernah tengok awan neh secara live. Tapi aku pernah bermimpikannya – sebelum aku tahu akan kewujudannya di dunia nyata lagi.

Ia, ternyata sesuatu yang memiliki makna tersendiri.

24.5.10

PELIK TAPI AJAIB

Malam tadi adalah sangat pelik. Malam neh tatau laa pulak camne kan. Mungkin lepas aku cerita neh, korang tak rasa pelik sangat. Tapi aku tak kira, aku tetap nak rasa pelik gak.



Insiden pertama (permulaan) :

Singgah di Shell, isi minyak kereta dan beli rokok. Baki ketika membuat pembayaran sepatutnya RM4.40. Tapi cashier pulangkan semula duit RM40.40. Mamat yang dapat duit tu dia tak ambik pun. Dia pulangkan semula. So, takde laa pelik sangat pun insiden neh kan? Tapi sebenarnya memang sangat pelik. Sebab ia adalah ulangan skrip di malam tahun baru cina yang lepas. Bukan setakat skrip sahaja yang berulang; lokasi, watak-watak terbabit, serta angka RM40.40 tu pun tiru sebijik macam malam yang dulu tu (sila rujuk sini). Yang mana juga kebetulan jatuh pada hari Ahad malam Isnin. Sehinggakan mamat yang dapat duit tu seolah-olah terasa seperti sedang diuji kejujurannya secara berulang-ulang. WTF?!

Insiden kedua :

Lazimnya Encik Ajai (aku laa tu) akan menghubungi Encik Amri untuk mengajak lepak di hari Ahad malam Isnin. Tapi malam tadi Encik Ajai bizi sikit tak dapat nak turun awal. Encik Ajai dapat tahu Encik Acab dah ajak Encik Amri lepak. Maka Encik Ajai biarkanlah mereka lepak berdua-duaan dahulu. Bila Encik Amri sampai ke kedai mamak lokasi tempat lepak, Encik Amri bertanya pada Encik Acab, Tadi Encik Ajai kata kat aku, dia dah on the way. Apesal ko pulak yang sampai dulu neh wahai Encik Acab?”. Encik Acab menjawab, “Encik Ajai cakap kat aku pulak yang dia turun lambat sikit malam neh.” Rupa-rupanya Encik Amri tak perasan orang yang mesej dia tu adalah Encik Acab. Dia balas mesej seolah-olah dia ingatkan dia sedang menjawab mesej dari Encik Ajai. WTF?!

Insiden ketiga :

Encik Ajai cakap, “Semalam aku hantar Encik Ijal ke Shah Alam lepas tu aku terus lepak kat umah Encik Didot dekat Kajang.” Encik Acab balas, “Apasal ko tak ajak dia lepak sekali malam neh?”. Encik Amri menyampuk, “Sapa pulak nak pergi kutip dia (Encik Ijal) kat Shah Alam tu memalam cenggini?”. Encik Acab sambung, “Kenapa kena kutip pulak? Dia takde transport ke?” Encik Ajai respon, “Semalam kan kereta dia rosak. Hari neh mungkin dah siap repair kot. Ntah laa.” Encik Acab tanya lagi, “Motor dia kan ada.” Encik Ajai heran, “Bila pulak Encik Ijal ada motor?” Encik Acab melenting, “Aku tanya ‘apasal ko tak ajak Encik Didot lepak’ laa. Bukannya Encik Ijal!” Eh, WTF?!


Insiden keempat :

Encik Amri upload gambar kat album dia dalam FB. Encik Ajai bukak album Encik Amri. Encik Ajai tag semua orang yang ada dalam gambar termasuk Encik XXX. Tiba-tiba Encik XXX hantar mesej dekat Encik Acab, “Apesal ko tag gambar aku weh?!” Encik Acab yang tatau citer tu pun balas, “Bila masa aku tag gambar ko pulak?” Eh, WTF?!


Insiden kelima :

Biasanya Encik Ajai, Encik Acab dan Encik Amri kalau lepak dekat kedai mamak sesambil tu akan menonton bola. Malam tadi takde bola, jadi mamak tu pasang movie Astro. Yang peliknya tu sebab kami tengok filem yang disiarkan sampai habis. Kebetulan pulak filem tu adalah Death Proof karya Quentin Tarantino. Kalau dah Tarantino yang buat cerita sah-sah laa jalan ceritanya pelik termasuk juga ending yang sangat anti klimaks. Maka tambah lagi memelikkan malam Encik Amri, Encik Acab dan Encik Ajai yang dah memang sedia pelik tu. WTF?!


Insiden terakhir (penutup) :

Encik Ajai dah on the way nak balik umah, tiba-tiba Encik Acab call Encik Ajai sambil berkata, “Encik Ajai, cuba ko drive kereta menghala ke PKNS kejap. Mesti ko akan perasan sesuatu yang pelik dengan bentuk bulan di malam ini.” Encik Ajai dah memang pelik, sebab sebelum neh tak pernah Encik Acab telefon semata-mata nak bagitau pasal bulan. Maka Encik Ajai yang curious cuba pergi mencari apa yang dimaksudkan. Di lokasi yang disebutkan tadi, Encik Ajai ternampak cahaya bulan kemerah-merahan (bukan warna kuning macam biasa) dengan saiz besar yang sangat luar biasa di kaki langit sayup-sayup mata memandang seumpamanya seakan-akan mentari merah sedang berlabuh di ufuk bumi atau lebih tepat lagi di horizon kaki langit. Lalu Encik Ajai terfikir, “Mungkinkah fenomena bulan yang luarbiasa ini telah memberi efek secara tak langsung kepada insiden-insiden yang berlaku di malam ini?” Hahaha! WTF?!!!


Okeh, mungkin aku yang sedang khayal berseorangan. Sebab ‘orang lain’ akan cakap, “Ko je yang terlebih over neh Jai!”

Itu aku tak kisah. Yang aku tertanya-tanya sekarang neh; wahai Encik Acab, adakah rasaku ini rasamu?

Kah kah kah!

23.5.10

‘BENGONG’EST CONTINUES (PART 1 of 2)

Entri hari ini bertajuk:


The Busybodi-est Day Of My Life



JUMAAT, 21 MEI 2010

6.30 ptgBangun tido. ‘Ptg’ maksudnya petang. Ye, silakanlah mengumpat saya.


8.00 mlm – Mak : “Atan kat mana?”
Aku : “Kat umah. Kenapa?”
Mak : “Tak keje ke ari neh?”
Aku : “Esok pagi. Kenapa?”
Mak : “Abah kat mana? Buat apa tu?”
Aku : “Dia keluar. Ada hal. Kenapa?”
Mak : “Abes tu dah makan ke neh?”
Aku : “Belum, kejap lagi. Kenapa?”
Mak : “Oh, takde apa. Saja tanya.”

Abah : “Malam ni ada nak pergi mana-mana tak?”
Aku : “Tak tau lagi, kenapa?”
Abah : “Kalau ikut pergi Semenyih kejap, nak tak?”
Aku : “Boleh jugak. Kenapa?”
Abah : “Haa, bersiap laa. Makan-makan dulu. Nanti abah balik, kita gerak. Teman abah kejap.”
Aku : “Kenapa nak kena teman?”
Abah : “Malas drive sorang.”

Ijal : “Ko kat mana?”
Aku : “Umah, kenapa?”
Ijal : “Ko keje ke malam neh?”
Aku : “Kejap lagi kena pergi Semenyih kot. Kenapa?”
Ijal : “Aku nak ajak ko pergi downtown neh. Jom ikut aku.”
Aku : “Downtown? Kenapa?”
Ijal : “Aku nak beli kasut. Ko tepon Acab jap.”
Aku : “Acab? Kenapa pulak dengan Acab?”
Ijal : “Ajak arr dia sekali kalo-kalo dia nak ikut.”

Didot : “Umah aku free. Datang arr umah kalau nak lepak. Aku ada beli CD.”
Aku : “Kenapa?”
Didot : “Aku nak suruh kau burn cerita Wonderland.”
Aku : “Baik aku bawak laptop je ke umah ko. Boleh terus tengok kat sana.”

Haa, kan senang.


10.00 mlmLokasi kat Downtown. Ijal dapat sepasang kasut. Tapi masih tak berpuas hati.

Ijal : “Danau Kota jom! Awal lagi neh.”
Aku : “Danau Kota memang dekat. Tapi belum tentu jumpa kasut yang ko nak.”
Acab : “Uptown Shah Alam je laa. Kat sana memang banyak design.”


SABTU 22 MEI 2010


12.00 mlmUptown Shah Alam.

Aku : “Takkan kasut je kot. Tali pinggang taknak? Sini macam cun je.”
Ijal : “Berapa harga neh cik kak?”
Promoter : “RM99”

Mak aih, ini bukan harga standard Uptown neh.


2.00 pg – Aku : “Nak lepak mana neh?”

Ijal : “Ikut engko laa.”
Aku : “Aku ikut Acab je.”
Acab : “Aku tak kisah. Kalo korang nak lepak, aku join je.”
Aku : “Kalo tidak?”
Acab : “Kalo tidak, balik laa. Badan aku dah lemau neh.”
Aku : “Kalo engko rasa nak balik, aku ikut je.”

Takde pendirian sungguh laa kami neh!


2.30 pg – Depan blok umah aku.

Aku : “Ko dah tido belum Dot?”
Didot : “Belum. Tunggu ko laa mana entah.”
Aku : “Ye laa, aku on the way ke umah ko neh.”


4.00 pgUmah Didot.

Didot : “Takleh read laa CD Jai.”
Aku : “Aku dah burn ikut format betul neh. Agaknya DVD neh format DVD-5 kot. Player ko takleh baca DVD-5 agaknya.”
Didot : “Camtu tengok pakai laptop je laa.”


6.00 pgMasih di umah Didot.

Aku : “Mungkin tang tu laa aku silap kot. Aku asyik cuba nak penuhi expectation orang, padahal aku sendiri tau yang orang tak boleh pandang tinggi sangat kat aku neh. Indah khabar dari rupa je sebenarnya.”
Didot : “Ko kena belajar ‘try and error’ neh jugak Jai sekali sekala. Dari situ lagi cepat nak belajar.”
Aku : “Aku memang ‘lem’ orangnya.”


9.00 pg – Abah : “Bila nak pergi kerja neh?”
Didot : “Bila nak pergi kerja neh?”
Aku : “Ye laa, ye laa…”

Keh keh…


12.00 tghhari – Abah : “Petang neh nak kuar ke?”
Aku : “A’ah, ada janji ngan orang nak pergi Shah Alam.”
Abah : “Pukul berapa?”
Aku : “Dalam pukul 3. Nak balik makan dulu. Tak makan lagi neh.”


2.30 ptgDepan blok umah aku. 

Oni : “Atan, tolong hantar akak pegi Dengkil jap.”
Aku : “Bila?”
Oni : “Sekarang laa.”

Tak sempat nak masuk umah nak makan pun. Makan kat Shah Alam kang laa. Bukannya lapar sangat pun neh. Untung-untung boleh diet, kuruskan badan.


4.00 ptg – Ijal : “Sha ikut pergi umah tu nanti.”
Aku : “Okeh.”
Ijal : “Mak aku ikut gak.”
Aku : “Okeh.”
Ijal : “Ayah aku sekali.”
Aku : “Okeh.”
Seri : “Lepas neh kita terus jumpa kat Alam Sentral.”


Erk! Takpe, takpe. Rilek. Aku pun dah lama tak merayap neh.


4.30 ptg – Aku : “Batu gunung tu buat umah neh macam european style.”
Ijal : “Ko agak berapa dah abes neh Jai?”
Aku : “80?”
Ijal : “87…”
Aku : “Pehh…”


5.00 ptgKat Plaza Alam Sentral, Shah Alam.

Sha : “Nak makan pe Jai? Order laa.”
Aku : “Takpe laa. Aku baru pas makan kat umah tadi.”
Sha : “Abes tanak order apa-apa ke?”
Pakcik Bakar : “Kasi sate ayam 10 cucuk.”

Aku segan nak makan di khalayak umum. Apatah lagi bila tengah lapar neh. Konpem-konpem aku makan pelahap punya. Takpe, dapat bantai sate 5 cucuk neh pun dah boleh buat alas perut.


7.00 mlm – Seri : “1520 je cik. Takkan 20 pun takleh tolak?”
Pakcik : “Dah banyak sangat tolak tu…”
Acab : “Malam neh futsal jom!”


8.30 mlm – Aku : “Ijal nak payung karok neh kat Mines, dia nak buat parti bujang sebelum akad nikah minggu depan. Jom kita melalak sebelum futsal!”


Okeh, bunyi agak ‘poyo’ di situ.


9.00 mlm – Aku lagi : “Peh, body aku tetiba macam nak shut down neh Jal. Berpinar mata aku. Padahal baru berjaga 27 jam je. Selalu tak macam neh. Mamak, tongkat Ali satu!”

Entah kenapa entah mecam mana aku masih terlupa nak order makanan.


10.45 mlm – Acab : “Dah dekat pukul 11 neh. Ko booking pukul berapa?”
Aku : “11 laa. Karok kat Mines tutup pukul 1. Maknanya kita ada dua jam je nak menyanyi.”
Syariz : “Jom laa gerak skang.”
Acab : “Amri on the way.”

Memang ‘menepati’ janji secara tepat betul laa mamat neh. Seronok aku ada member camneh.


11.30 mlm – Aku : “Eh? Mana skrin layar putih? Mana mikrofon wayarles? Aku salah booking bilik ke?”
Apeet : “A’ah. Sepatutnya ko kena order bilik VIP.”
Aku : “Ciss! Weh Apeet. Aku dah beli teddy bear.”
Apeet : “Ko tangkap laa gambar ko dengan teddy bear tu, pastu buat profile pic kat fb macam budak tuh. Mesti ramai yang nganjeng ko nanti.”
Aku : “Keh keh…”


AHAD, 23 MEI 2010


1.30 pg – Acab : “Ko nak balik umah buat apa? Futsal pukul 2 kang.”
Aku : “Nak ambik seluar dengan but dengan glove.”
Acab : “Bagus jugak engko neh kan. Aku dah bagitau dari Maghrib tadi tapi ko tak bersiap awal-awal.”
Aku : “Pantek engko. Aku tak sempat balik umah lagi dari pagi tadi pun.”
Fiza : “Yang ko nak balik dengan kete ko neh jugak apahal? Biar je laa balak aku antar ko kejap dengan kereta besar kepunyaan bapak balak aku neh (dialog rekaan yang diubahsuai).”
Aku : “Malas laa. Kang ada je yang tertinggal barang kang. Tertinggal kasut laa, tertinggal kad laa, ape laa…”


2.00 pg – Syafik : “Pehh Jai. Seluar baru, stokin baru; rambut baru. Semua serba baru laa ko ari neh Jai!”
Aku : “Kah kah. Padahal main tetap gak macam gampang dari dulu.”
Coach Aiman : “Budak baju Arsenal tu toksah ngengada nak duduk luar. Cepat pegi masuk padang jadi keeper.”

Kasi jelling maut sikit dekat encik Aiman.


2.15 pgLokasi, atas padang futsal. Bolos dah dekat 5 gol. Nafas terasa senak (macam biasa, stamina kureengg). Ginjal terasa sakit setiap kali sedut nafas. Eh silap! Hempedu. Eh bukan. Hati laa.

Amri : “Peparu laa!”


Peparu bukan kat dada ke? Yang aku sakit tang abdomen neh apehal?


2.20 pgDengan rasa sakit macam nak mati, Aiman ngan adik dia cakap aku senak sebab tak cukup stretching. Sebelum neh aku memang jarang stretch pun. Lalu secara tiba-tiba aku mendapat jawapan yang paling masuk akal dalam keadaan emosi separa bengang.

Ijal : “Amacam ko Jai? Ok?”
Aku : “Aku tipu ko siang tadi Jal. Sebenarnya, aku tak makan lagi hari neh. Aku lupa”

Patut laa senak. Perut masuk angin laa neh. Sepanjang hari berjalan makan angin dalam kereta. Ye, saya memang bangang dan bengong. Sila sekeh dahi saya yang memang luas neh.


3.05 pg – Aku : “Ko nak tengok Champion’s League tak Riz?”
Syariz : “Ye laa. Jumpa kat mamak jap gi.”
Ijal : “Ahh aku tak kira. Aku nak balik. Ko dah pepandai culik aku ke sini. Ko kena antar aku balik Shah Alam skang jugak.”

Ye laa. Mementang aku dah janji ngan Sha petang tadi. Kang aku tak antar balik kang, mau aku kena kejar dengan parang lak dengan Sha tu. Usah permainkan perasaan seorang tunang yang sedang merindu dendam serta dah tak sabar nak jadi bini orang neh. Naya aku sat lagi.


4.00 pg – Didot : “Aku dah kat umah neh. Meh datang.”
Aku : “Siot, bukan nak bagitau awal-awal.”


9.00 pg – Kat umah Didot.
Didot : “Balik laa ko Jai. Aku pun dah ngantuk neh.”

Ciss.

Aku : “Pehh,dah siang rupanya.Dua kali siang dah neh. Tido pun belum lagi.”


9.30 pgSampai umah. Tunggang langgang dah umah aku neh.Baju belum bersidai, pinggan tak bercuci. Kakak aku pulak takde kat umah. Aku letih. Nak makan pun takde mood nak masak. Ahh, buat blog laa kejap. Pastu tido.



Campur tolak lebih kurang 40 jam kot aku berjaga. Tapi masih belum pecah rekod lagi neh. Lokasi pulak, dari kajang membawak ke Bandar Tun Razak, Bandar Tun Razak membawak ke Shah Alam. Singgah balik Kajang. Pergi pulak ke Cyberjaya. Kemudian Dengkil. Kemudian Shah Alam. Kemudian Kota Kemuning. Singgah Alam Sentral. Pastu Bangi. Pastu Serdang. Pastu Kajang. Pastu Shah Alam balik. Kajang balik semula.

Neh semua dok mengikut nasihat mamarempit laa punya pasal neh. Keh keh.

21.5.10

KEHILANGAN





Macam biasalah. Tajuk sememangnya selalu tak selari dengan isi. Walaupun tetap berhubungkait jugak sebenarnya.

Aku tak suka tengok cerita Lost. Semenjak aku diperkenalkan dengan siri itu beberapa tahun lepas oleh kakak aku di saluran 8TV, aku sudah menjangka ia akan menjadi sebuah drama bersiri meleret-leret, penuh dengan cliffhanger dan suka mempermainkan perasaan dan emosi penonton.

Aku benci cerita anti-klimaks ok. Macam telenovela Mis Tres Hermanas semua tu.

Filem melayu pun banyak jugak yang macam tu. Kalau tak anti-klimaks pun, bila dapat box-office success sikit je, dah mula berura-ura nak buat sequel. Kalau best takpe laa jugak.

Eh, dah jauh benar aku lari topik neh.

Awal tahun hari tu aku terbaca news headline kat internet pasal Lost musim keenam. Sedar tak sedar dah 6 tahun. Aku dapat tahu ia musim yang terakhir. Maka aku mula laa berjinak-jinak menonton episod-episod ulangan di Astro. Kebetulan pula mereka menyiarkan dari musim pertama. Cuma aku tak dapat nak follow setiap episod laa kan. Macam laa aku ni dah takde kerja lain pun.

Seperti yang aku sangka, seperti yang aku duga, siri tu memang menarik. Tak pelik laa apabila ia dikatakan drama bersiri paling mahal dalam dunia. Penuh dengan unsur mistik, special effect, penulisan yang padat dan detail, penggambaran yang memerlukan lokasi serata dunia. Ia juga cukup thrill dan suspen di samping tak melupakan selingan komedi sikit-sikit.

Sejak dari itu, website wiki/Lost menjadi antara yang paling kerap aku lawati untuk mengenali watak-watak penting dalam cerita tersebut. Kerana sudah sampai ke musim terakhir, maka sudah tentu butiran mengenai watak sudah hampir complete dan boleh dijadikan rujukan berguna di sana.

Tak ada cerita menarik pun sebenarnya aku nak ceritakan di sini. Ia cuma nak menerangkan aktiviti harian aku sehari-hari je.

Namun, bila aku amati semula, aku perasan yang aku juga sedikit ‘lost’ semenjak mengikuti drama ini. Bila mengadap laptop, aku tau ada banyak aktiviti yang boleh aku lakukan. Aku boleh main game, boleh layari internet, boleh buat blog, boleh ehem ehem.

Walaupun ada banyak aktiviti, ada ketikanya aku seperti tak tau nak buat apa. Ada masa aku cuma tercegat keseorangan memikirkan:

“Seriously, aku dah takde benda lain ke nak buat neh?”





20.5.10

NOVEL LAGI BEST LAA…

I’m not a novel person. Aku lebih kepada filem/drama/gambar bergerak (motion picture). Pernah juga aku beritahu sebelum ini bahawa hobiku menonton filem telah membantu menambah beberapa ilmu trivia yang tak ramai orang tahu.

Aku juga suka quote dari movie. Sebab kebiasaannya penulisan skrip bagi sesebuah filem telah difabrikasikan untuk cuba menampilkan seberapa banyak maksud tersirat; yang mana kebiasaannya dipenuhi dengan ironi.

Bagi aku, ia sesuatu yang lebih menyelesakan berbanding dari membaca novel.

Tidaklah pula bermakna aku tidak suka membaca novel. Mengikut pengalaman aku yang dengkal ini, selalunya sesebuah novel tidak akan kurang dari 200 mukasurat dan memerlukan pembacaan lebih 6 jam untuk memahami keseluruhan isi ceritanya. Ia bergantung kepada kepantasan membaca setiap individu tetapi aku suka membaca semula setiap frasa penting agar tiada yang aku terlepas pandang; samalah seperti aku suka rewind babak dalam sesebuah filem yang buat aku pening menontonnya.

Aku faham kenapa orang mengatakan filem yang diadaptasi dari novel tidak sama menarik seperti penulisan asal cerita tersebut. Sudah ramai yang memberi rujukan seperti karya-karya Harry Porter, Lords Of the Ring, Twilight dan sebagainya. Menerusi pengamatan aku, sememangnya bagi seorang pembaca novel tegar; acapkali mereka telah menyelami daya imaginasi sendiri terdahulu untuk menghasilkan paparan sebenar sesebuah cerita itu dalam minda mereka. Bayangkan sekiranya ada sejuta pembaca – manakan mungkin setiap dari mereka mempunyai kreativiti dan imaginasi yang sama bukan?

Jadi apabila novel-novel ini diadaptasi ke dalam filem, sudah pasti terdapat sedikit perbezaan dari apa yang mereka telah bayangkan dan jangkakan. Maka memungkinkan kewujudan suara-suara yang tidak berpuashati dengan hasil filem tersebut.

Namun itu tidak menghalang aku untuk menghayati hatta kedua-dua medium seni ini. Cuma bagi aku, aku lebih prefer filem berbanding novel, semata-mata kerana sifatku yang tidak penyabar. Sebaik sahaja aku telah menamatkan pembacaan satu chapter atau bab sesebuah novel, aku akan menjadi tidak keruan selagi tidak menamatkan pembacaan sehinggalah ke mukasurat terakhir. Sedikit berbeza dengan filem kerana ia kebiasaannya cuma mengambil masa lebih kurang 2 jam. Kalau aku pause nak pergi toilet pun tidak akan ada banyak perbezaannya.

Untuk tidak terlalu terperangkap dengan imaginasi sendiri, kini setiap kali aku menonton filem (terutama yang terbaru di pawagam) aku akan merendahkan tahap jangkaan aku seminimum yang boleh. Kosongkan minda seolah-olah kita tidak mengetahui langsung akan plot jalan cerita mahupun pernah menonton trailer/the making of filem tersebut beberapa hari sebelumnya. Namun, itupun aku masih tidak dapat menjamin kenakalan kepala hotak aku untuk membuat andaian dan hipotesis seandainya jalan ceritanya berlainan dari apa yang sedang ditayangkan.

Secara keseluruhannya, aku lebih suka untuk menganggap ia sekadar hiburan semata-mata; tak lebih dari itu. Namun sekali-sekala, akan ada babak atau quote dari filem yang cukup berbaloi untuk kita terapkan sebagai pengajaran dalam kehidupan. Tidak kira samada kerana ia kelakar atau ironi dan sebagainya – asalkan ia memberi makna untuk anda, secara tidak langsung ia akan terkesan dengan sendirinya dalam jiwa.

Pagi tadi aku terserempak dengan filem lakonan Matt Dillon bertajuk Factotum. Yang mana merupakan adaptasi dari novel Charles Bukowski. Ia bukanlah sebuah filem terbaik pernah aku tonton sebab aku tidak berapa suka dengan filem yang terlalu menekankan pada seni penceritaan bersifat egoisitk. Aku lebih suka filem yang mempunyai pakej lengkap dengan aksinya, romantiknya, komedinya, dan lebih bermakna andai setiap satu elemen diberi pemerhatian yang teliti dan khusus oleh pembikin filem tersebut.

Namun dalam salah satu scene filem ini yang berjaya membuatkan aku tergelak kecil:

Hank Chinaski : "You married, Manny?"
Manny : "No way."
Hank Chinaski : "Women?"
Manny : "Sometimes. But it never lasts."
Hank Chinaski : "What's the problem?"
Manny : "A woman is a full-time job. You have to choose your profession."
Hank Chinaski : "I suppose there is an emotional drain."
Manny : "Physical too. They want to f*ck night and day."
Hank Chinaski : "Get one you like to f*ck."
Manny : "Yes, but if you drink or gamble they think it's a put down of their love."
Hank Chinaski : "Get one who likes to drink, gamble and f*ck."
Manny : "Who wants a woman like that?"

Ideologi lelaki bernama Manny ini sesuatu yang bagi aku sangat tipikal. Kita sebagai manusia (tidak kira jantina) seringkali mendambakan sesuatu yang terbaik dan sempurna untuk kita. Namun pada masa yang sama kita cuba untuk menutup kelemahan dan kecacatan diri sendiri dengan memberi seribu alasan mengapa kita bersifat sedemikian.

Ia seumpama seorang lelaki melihat seorang gadis ayu sedang menghisap rokok lalu berkata, “Ish sayangnya. Muka dah cun tapi hisap rokok pulak. Tak boleh buat bini neh.” Padahal pada ketika itu beliau sedang menghembuskan asap rokok dari mulut sambil mengeluarkan kata-kata sedemikan. Toksah nak hipokrit sangatlah weh.

Apa hanya kerana semata-mata kamu tu lelaki maka kamu ada hak untuk menghisap rokok berbanding perempuan? Kamu ingat perempuan suka sangat lelaki penghisap rokok macam kamu? Bukan perempuan saja yang tak selesa, lelaki pun tak kurang juga menyampah dengan kamu.

Ops, aku pun hisap rokok gak. Muahahahah. Makanya janganlah begitu mudah untuk aku (atau kita) menghakimi orang lain okeh!

Lihat, di situ sudah dapat satu pengajaran.

Namun kita kena pandai asingkan yang mana baik dan buruk. Dalam dunia masa kini – di akhir zaman ini – terdapat ramai pendusta yang akan cuba menyesatkan kita. Ini telahpun disebut dalam hadis.

Maka di pengakhirannya, tepuk dada tanyalah selera. Kita sendiri yang bertanggungjawab untuk menjadi diri kita yang terbaik. Untuk menentukan apa yang boleh dijadikan teladan, mana yang harus dijadikan sempadan.

Kalau nasihat-nasihat aku neh berbunyi seperti poyo, maka poyolah pada pandangan kamu. Ia prerogatif kamu yang punya. Aku cuma menjalankan peranan aku sebagai orang yang banyak bunyik.

Sekian.

15.5.10

MY NAME IS NOT KHAN, AND I’M NOT A DATUK

Siapa pernah menonton Kuch Kuch Hota Hai?

Bagaimana pula dengan Kabhi Kushi Kabhi Gham?

Karan Johar pernah mengarahkan kedua-dua filem ini. Dan kini beliau tampil pula dengan sebuah cerita yang memiliki tajuk omputeh; tidak lagi berbahasa Hindi seperti biasa. Sepertinya sudah menjadi regularity pula bagi pembikin/pelakon/penyanyi arena Bollywood semakin melupakan bahasa ibunda mereka yang aku kira sebagai indah dan mengasyikkan itu.

Seperti yang kita tahu, filem My Name Is Khan (MNIK) merupakan sebuah projek mega; apalagi jika ia membariskan kerjasama antara Karan Johar, Shah Rukh Khan dan Kajol. Seringkali entah bagaimana hasilnya tetap akan menjadi.

Untuk filem ini, aku mungkin agak skeptical lantas mengambil masa yang agak lama sebelum memutuskan untuk menontonnya jua. Ini kerana pengalaman menonton beberapa filem (terutamanya melibatkan Amitabh Bachan) dalam era pasca millennium ini seringkali mengecewakan aku kerana melihat betapa terdesaknya pengkarya-pengkarya filem sana cuba menerapkan unsur kebaratan dengan melambakkan adegan-adegan seks serta mengupah pelakon kaukasia yang tak berapa boleh blah untuk ikut menari bersama mereka.

Kadang-kadang, rasa cam nak mencarut je aku tengok.

Namun menerusi trailer filem ini, kita sudah boleh menjangka MNIK adalah sebuah garapan yang serius mengenai isu yang lebih besar dari sekadar cinta tidak kesampaian dan bla bla bla dan sebagainya. Aku pula memang menggilai lakonan Shah Rukh walaupun keperibadian beliau sebenarnya agak tak boleh pakai sangat. Ayat manis je lebih mamat tuh.

Tetapi untuk beliau membawa watak seorang pengidap Asperger’s Syndrome? Ia memerlukan lebih dari sekadar paras rupa macho atau sifat keanak-anakan yang ada pada Shah Rukh untuk membuat orang percaya dan simpati dengan beliau.

Makanya, aku boleh rumuskan bahawa MNIK kelihatan seperti sebuah filem Bollywood yang cuba lari dari pentas Bollywood, namun sebenarnya masih tidak dapat menyembunyikan bayang sebenar mereka.

Kaedah naratif ketika permulaan cerita ternyata harus dipuji kerana ia membawa penonton lebih dekat dengan watak dan jalan cerita. Tidak perlu lagi konsep intermission yang sering mereka gunapakai sebelum ini. Watak Shah Rukh sebagai muslim liberal juga tampaknya memberi kesan seperti yang ingin disampaikan Karan Johar. Tiada lagi musical number atau babak-babak berguling dekat padang golf sambil miming menggunakan suara Udit Narayan dan Alka Yagnik – sesuatu yang membuatkan aku selesa. Ini kerana muzik background sebenarnya sudah cukup untuk memainkan emosi penonton agar memahami apa yang sedang dialami sesuatu watak itu. Sekaligus ia menjimatkan masa tontonan kepada lebih kurang 2 jam setengah sahaja.

Namun ceritanya masih padat, tidak pula terlalu meleret-leret seperti kebanyakan filem Hollywood yang cuba menampilkan durasi tayangan sedemikian. Boleh dikatakan kalau aku nak cerita plot dia kat sini pun belum tentu cukup 10 mukasurat (keh keh).

Namun kalau dah namanya Bollywood, Bollywood laa jugak jadinya. Scene ketika Shah Rukh sedang membaiki gereja di Georgia yang menjadi tempat perlindungan mangsa hurricane, kemudian disertai pula segenap masyarakat berbilang bangsa dan agama yang muncul dari serata Amarika – kelihatan sangat familiar dan orthodoks di mata aku bagi sesebuah filem Bollywood seperti ini.

Apa pun, jangan risau, filem ini tetap maintain dengan happy endingnya. Di mana akhirnya Shah Rukh berjaya menemui presiden Amarika untuk menyampaikan message ‘Howdy’ seperti yang diminta seorang pegawai Homeland Security (lebih kurang macam Kementerian Dalam Negeri laa) ketika awal cerita. All well, ends well laa kiranya except that his stepson died horribly. Kah kah. Tak kena pulak aku wat lawak neh.

By the way, adik ipar Shah Rukh dalam filem ini sangat hot ok. Pelakon Perancis berketurunan Pakistan yang bernama Sonya Jehan. Sila pergi google image beliau untuk tentukan sendiri dakwaan aku neh. Untung adik dia (dalam filem tersebut). Mementang laa hensem. Cis!

Okeh, out.