22.8.08

MERDEKA Siri 3: Hidup Melayu!

Bila Sang Pujangga bermadah kata :Fasal 3(a): Hidup MelayuAgak memeningkan kepala tatkala aku mendengar para pejuang dalam parti UMNO hari ini lantang menyuarakan slogan ‘Hidup Melayu’ termasuk soal ‘Ketuanan Melayu’ dan ‘Hak Bumiputera’.


Anehnya kerana mereka ini orang yang sama muncul di media massa mengatakan mereka mendukung konsep perpaduan kaum-kaum majmuk di Malaysia. Mereka jugalah parti perintis dalam politik negara yang bersatu padu bersama parti-parti berteraskan kaum-kaum majoriti di Malaysia yang lain untuk membentuk sebuah kerajaan ‘campuran’ dan gagasan ini diberi nama Parti Perikatan (kini dikenali sebagai Barisan Nasional).


Ketika pembentukan negara ini, sebuah dasar perlembagaan telah dibentuk untuk dijadikan panduan bagi pemimpin-pemimpin termasuk di generasi akan datang. Panduan ini penting agar masyarakat (termasuk wakil-wakil rakyat yang berkuasa) memahami apa yang diperjuangkan ‘pendekar’ politik kita terdahulu dalam mencapai kemerdekaan yang kita nikmati hari ini.


Dan betapa kita (maksud aku rakyat berbangsa Melayu dan beragama Islam) cukup menyedari tentang kewujudan hak kita yang dipelihara bersama-sama kaum bumiputera (orang asli semenanjung serta penduduk asal Sabah dan Sarawak).


Inilah yang menjadi canangan para pemimpin UMNO ketika zaman pra-merdeka dahulu.


Umum menyedari Tanah Melayu yang pernah dikenali satu ketika dahulu telah menjadi Tanah British ketika Imperialis Inggeris berkuasa di sini.


Ini bermakna British berkuasa dalam menentukan perkembangan ekonomi negara lantaran hasil bumi menjadi salah satu sumber pendapatan mereka.


Terhasillah satu pendekatan beristilah ‘Divide & Conquer’ di mana komuniti rakyat India dan China (kini dikenali sebagai Cina) diimport bagi tujuan melaksanakan aktiviti ekonomi. Bagi pihak British yang sentiasa mendapat tekanan dari penduduk tempatan, adalah tidak bijak bagi mereka menyusun aktiviti meneroka sumber ini sekiranya mereka bergantung harap pada orang melayu supaya bekerja memberikan hasil bagi pihak mereka.


Maka, rakyat India ditempatkan di ladang-ladang pertanian untuk mereka lakukan kerja buruh kasar sementara rakyat Cina diberi pengurusan lombong-lombong bijih yang berkeuntungan lumayan kerana mereka memiliki kepakaran menguruskan kewangan.


Bagaimanapun, setelah beratus tahun dijajah di bumi sendiri, mula terbit cendekiawan-cendekiawan melayu yang berilmu menyedari bahawa mereka perlu mengambil tindakan andai mahu penguasaan British ini ditamatkan supaya masa depan orang melayu di negeri sendiri terjamin kelak.


Ketika proses kemerdekaan, tokoh melayu yang lantang memperjuangkan slogan ‘Hidup Melayu’ amat sedar bahawa Tanah Melayu tidak dapat dikembalikan kepada keadaan asal sebelum kedatangan penjajah dahulu. Lantas, penubuhan Parti Perikatan merupakan resepi terbaik ketika itu untuk pembangunan struktur politik negara kita yang baru nak lahir. Dimana di dalam parti ini, dikumpulkan 3 parti utama iaitu UMNO, MCA dan MIC yang masing-masing berperanan menjaga kepentingan dan hak setiap kaum berpengaruh di Tanah Melayu di zaman baru ini.


Namun, yang paling penting dalam penyusunan caturan politik ketika zaman ini adalah usaha pemimpin-pemimpin UMNO yang ingin memastikan ketuanan melayu akan kekal tidak digugat lalu menghasilkan sistem Raja Berpelembagaan yang masih kita praktikkan hingga ke hari ini.


Dalam kepincangan tuntutan hak antara kaum serta pergelutan mereka melobi kemerdekaan dari pihak British pada waktu itu, adalah satu penghormatan dan penghargaan tertinggi harus kita berikan kepada mereka kerana tidak lari dari perjuangan asal walaupun terpaksa berkompromi dalam menghadapi cabaran ini.


Bagaimanapun hari ini; setelah hampir 51 tahun merdeka, nampaknya ada pihak yang mula mempertikaikan perlembagaan ‘antik’ kita ini. Bukan satu kejutan sebenarnya, memandangkan negara kita ini kian maju dari hari ke hari dan telah melahirkan ramai tokoh pemikir dari setiap golongan bangsa. Sedangkan perlembagaan yang sebenarnya telah termaktub ini dilihat sesetengah orang tak ubah seperti satu rang undang-undang yang boleh digubal sesuka hati demi kepentingan semua pihak. Ada juga yang menganggapnya lebih kepada sekadar satu garis panduan yang mana sekiranya dianggap tidak relevan lagi dengan keadaan semasa, hendaklah dimansuhkan tanpa banyak bicara.


Frasa ‘Hidup Melayu’ hari ini pula dijadikan satu slogan memancing hati pengundi UMNO lalu dianggap satu provokasi terhadap parti lawan terutama parti-parti yang tidak berteraskan konsep ‘Ketuanan Melayu’.


PRU-12 pada Mac yang lepas menunjukkan kemerosotan sokongan terhadap parti UMNO; dinilai pula oleh para pemimpin yang sikit lagi nak kalah ini sebagai satu petanda bahawa melayu akan berpecah-belah. Kerana bagi mereka; sejajar dengan slogan yang dicanang mereka; jika tak undi UMNO, maka ‘Mati Laa Melayu’.


Apakah ini bentuk dasar politik yang dimahukan segenap pelusuk rakyat Malaysia berbilang kaum ini?


Berdasarkan pemerhatian yang dibuat, rata-rata ramai yang tdak lagi menyokong UMNO bukan kerana mereka ingin jadi melihat melayu hancur. Ramai yang berpendapat terdapat kepincangan dalam ketokohan pemimpin-pemimpin UMNO sekarang. Maka wajarlah aku berpendapat pengundi zaman kini tidak melihat sesebuah parti itu sebagai tanda kekuatan untuk diberi sokongan sebaliknya lebih memilih individu yang bertanding untuk diberi kepercayaan.


Terlalu banyak kesilapan yang dibuat para pemimpin UMNO ini yang menyangkakan merekalah yang bertanggungjawab membawa kemerdekaan pada negara kita.


Kita sudah setengah abad merdeka. Berapa ramai sangat pemimpin kita yang pernah hidup ketika zaman kemerdekaan dahulu? Kita sudah di zaman baru. Agak tak masuk akal lagi untuk mencanang strategi lapuk pengukuhan bangsa melayu di kala golongan masyarakat lebih minat untuk melihat wakil-wakil rakyat mereka benar-benar membuat kerja.


Dengan sentiasa melemparkan kenyataan-kenyataan ‘syok sendiri’; masyarakat Melayu hari ini yang celik ilmu namun masih lagi sensitif ini sedikit sebanyak terkilan dengan sifat segelintir pemimpin UMNO yang masih beranggapan seolah-olah kita sedang di ambang mencapai kemerdekaan. Menjadi satu persoalan samada mereka menganggap rakyat itu bodoh ataupun mungkin mereka sendiri yang bodoh.


Hak orang melayu dan bumiputera ini adalah perkara termaktub, tidak perlu dijadikan modal berkempen lagi. Pemimpin UMNO zaman dahulu berkempen untuk mengwujudkan perlembagaan ini. Kerja kita sekarang cuma mengikut panduan yang telah diwariskan ini.
Fasal 3(b): Penyatuan Melayu1) Datuk Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi

2) Tun Dr. Mahathir Mohamed

3) Datuk Nik Aziz Nik Mat

4) Datuk Seri Anwar IbrahimKeempat-empat nama yang disebut di atas adalah tokoh-tokoh politik melayu yang mendominasi percaturan politik semasa dalam negara buat waktu ini. Penglibatan mereka serta sumbangan mereka adalah sangat besar nilainya tidak kira dari sudut positif mahupun negatif yang telah berjaya aku kaji.


Maka dengan itu tidak dapat tidak, rakyat Malaysia menyedari kepentingan ketokohan keempat-empat watak ini lantas menimbulkan rasa hormat ke atas sifat kepimpinan yang telah mereka tonjolkan.


Baru-baru ini (tak laa baru sangat sebenarnya) mufti dari Perlis ada mencadangkan agar keempat-empat pemimpin ini bertemu semeja untuk berbincang bagi memperkasakan kembali ketuanan melayu serta menyatukan ummah bangsa seperti yang pernah dilakukan tokoh politik ketika zaman pra-kemerdekaan negara kita setengah abad yang lepas.


Pentingnya usaha ini untuk dijayakan adalah bersandarkan kemakmuran Malaysia yang dinikmati hasil usaha pejuang-pejuang kemerdekaan negara kita dahulu. Ini kerana Malaysia memang tidak pernah terkecuali dari pergolakan politik tetapi sentiasa berjaya mengatasinya hasil dari perbincangan serta tolak ansur pelbagai pihak.


Walaupun ada yang tergadai, namun ada pula manfaat yang diganti lalu menjadikan masalah yang telah timbul itu hilang dan negara kembali aman dan makmur.


Jika dilihat idea ini sangatlah ikhlas dan membina. Malangnya seperti kebanyakan kelemahan yang kita dapati dalam negara kita; di sebalik percambahan idea-idea bijak dari golongan cendekiawan negara, seringkali perlaksaannya menjadi satu kekangan yang serius untuk dihadapi.


Keempat-empat tokoh ini pernah menjadi kawan dan lawan. Sudah menjadi adat politik; sukar untuk kekal bersahabat tatkala isu kuasa menjadi titik pertaruhan. Bagaimanapun tema yang ingin dikembangkan di sini bukanlah soal politik, tetapi tentang keperkasaan bangsa Melayu.


Jadi, wajarlah kan andaikata ia berjaya diadakan? Heh, tidak semudah itu…


Ahli politik hidup mencari makan dengan cara berpolitik. Sekiranya terang-terangan bangsa melayu dijadikan permainan politik bagi keempat-empat tokoh ini, maka bagaimana mereka nak sependapat kalau agenda politik mereka sendiri tidak sealiran?


Lihat saja bagaimana Pak Lah mengumumkan pertemuan beliau dengan pemimpin PAS selepas pilhanraya lalu. Terpekik terlolong para pemimpin UMNO menyuarakan pendapat mereka tersendiri yang mahu melihat PAS menyertai Barisan Nasional. Seperti kata Rais Yatim; ‘win-win situation’ di mana jika mereka terpengaruh dengan strategi UMNO ini, UMNO akan kembali kuat. Jika tidak, sekurang-kurangnya mereka telah berjaya mengganggu-gugat kesepakatan Pakatan Rakyat atau barisan kepimpinan PAS itu sendiri.


Itu baru kisah dua parti politik yang masing-masing memperjuangkan hak melayu dan Islam. Bagaimana pula sekiranya perbalahan ini dilakukan secara empat penjuru seperti yang dicadangkan mufti Perlis tadi?
Fasal 3(c): Kuota Melayu & BumiputeraManusia tak ada yang sempurna. Ramai yang melakukan kesilapan tanpa disedari. Ada yang merelakan kesilapan ini untuk terus berlaku atas nama menegakkan prinsip yang mereka bawa. Ada pula yang menyesal kemudian hari terutama saat mula menyedari dia sudahpun kehilangan kuasa.


Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mengejutkan negara apabila membuat kenyataan tentang cadangan pembukaan kuota 10 peratus bukan bumiputera untuk memohon belajar di UiTM. Hah, terpekik terlolonglah sekali lagi penyokong-penyokong UMNO cuba membawa isu membela nasib melayu.


Di sebelah penyokong PKR pula, ramai yang tempelak dengan sifat agresif orang UMNO ini yang kelihatan pantang diberi peluang, nak melompat aje kerjanya. Macam kera terkena belacan. Sedangkan bagi mereka, ini sebenarnya cumalah satu cadangan. Mereka juga tak setuju, tapi takde laa sampai nak melatah tak tentu pasal. Cadangan boleh ditolak. Sedangkan hakikatnya Tan Sri Khalid pun memang tak ada kuasa terhadap universiti awam yang dtubuhkan dibawah perlembagaan menjaga hak melayu ini.


Namun yang menjadi persoalan aku, kenapa Tan Sri Nampak begitu beria-ia mempertahankan cadangannya itu? Apakah sekadar satu retorik untuk memberi tekanan pada pihak UMNO dalam menyatakan “kamilah kerajaan sekarang, PKR. Bukan lagi UMNO! Terimalah kenyataan!”


Mereka boleh berbalah. Kita yang jadi tukang perhati. Selagi mereka membincang isu-isu kepartian politik, biarkanlah mereka terjun dengan labu-labu mereka. Yang penting kita boleh tidur lena mengetahui perlembagaan negara kita masih terjaga rapi. “Usah jolok sarang tebuan”, kata naib canselor UiTM. Sarang apa yang dimaksudkan sebenarnya ni? Sarang orang-orang UMNO yang kini menganggur tanpa dapat imbuhan rasuah lagi?


Biaq pi laa sama depa!
Fasal 3(d): Forum Terbuka Perihal Hak Keisitimewaan orang Melayu dan IslamKalau isu Kontrak Sosial berjaya mereka anjurkan dengan gaya gangster itu, kini mereka nak mencabar pula tahap kesabaran orang Islam. Inilah sifat yang ada pada Majlis Peguam atau Bar Council. Sekurang-kurangnya itulah yang aku diberitahu dan baca dalam dada akhbar-akhbar tempatan.


Ya ke? “Ya ‘kera’…” jawab ahli-ahli politik berkepentingan tersendiri ini. Oh, itu bukanlah sifat aku; untuk hanya mendengar lalu install dalam kepala otak. At least sebagai rakyat yang sayangkan negara dan perpaduan khususnya, aku sedar betapa seringkali kita dibohongi manusia-manusia yang percaya mereka menegakkan kebanaran hakiki. Dalam rumus penghakiman, sebelum satu-satu keputusan dibuat, hendaklah mendengar penjelasan kedua-dua belah pihak terlebih dahulu.


Forum ‘Memeluk Islam’ yang cuba dianjurkan baru-baru ini memberi impak yang besar terhadap masyarakat Islam seluruh negara lalu menyaksikan ia terpaksa dihentikan atas gesaan empat tokoh pemimpin masing-masing mewakili PKR, PAS, GPMS dan PEKIDA. Forum ini juga mendapat kritikan keras dari menteri-menteri Kabinet walaupun cuma sekadar macam gula-gula M&M’s tamat tempoh; ‘keras di mulut, tidak di tangan’. Mungkin mereka ini dah terbiasa bersuara lantang dalam kaca TV ataupun ceramah kepartian tapi bila masuk office, tangan masing-masing terikat tak mahu/tak reti membuat kerja.


Perihal perundangan yang cuba dibawa adalah berkenaan nasib dua wanita berbangsa India yang diceraikan suami masing-masing kerana suami mereka mahu memeluk agama Islam. Majlis Peguam berkali-kali memberi jaminan bahawa mereka tidak mempersoalkan akta perlembagaan, tetapi mahu mencari cara bagaimana untuk membela nasib wanita-wanita ini dari segi perundangan. Oh, sucinya, murninya, ikhlasnya hati.


Bagaimanapun, sekiranya hak mereka ini diberi laluan untuk dibela, maka ini bermakna mereka mahu suami wanita tadi kalah dalam soal tuntutan mahkamah apabila kes ini difailkan. Maka, ini bermaksud mahu mencabar perlembagaan agar mereka dapat menemui jalan untuk ‘mengalahkan’ akta perlembagaan ini. Jadi, hasrat mereka yang ‘tak mahu mempersoalkan perlembagaan’ tadi bolehlah dimaksudkan sebagai ‘cakap tak serupa bikin’.


Dalam begitu pedas sekalipun para menteri Kabinet menasihatkan agar forum ini tidak dijalankan, mereka sedar bahawa mereka sebenarnya tiada kuasa untuk menghalangnya. Betapa lemahnya kerajaan kita yang sibuk melaung-laungkan ‘Hidup Melayu’ ini sedangkan kekuasaan atau ‘Ketuanan Melayu’ itu tidak dapat dipraktikkan melalui sistem pentadbiran pemerintahan negara.


Apakah benar pendapat aku yang beranggapan UMNO memperjuangkan Melayu (tanpa mengira AGAMA) dan PAS yang memperjuangkan Islam (tanpa mengira bangsa)? Sekiranya ini didapati benar, maka masa depan kita (sekali lagi, MELAYU DAN ISLAM) sebenarnya dalam keadaan tidak terjamin?


Jadi, bagaimana perkara seperti ini seharusnya kita tangani?


Yang aku nampak silapnya di sebalik drama bersentimenkan perkauman dan agama ini; adalah pendekatan yang digunapakai semua pihak terbabit.


Dari sudut Majlis Peguam, mereka sedar pekara berbangkit ini merupakan isu sensitif. Kedegilan mereka untuk terus menganjurkannya dipercayai didorong sifat kegelojohan dalam cuba menegakkan hak mereka. Mereka tidak mahu menuruti nasihat supaya perbincangan dibuat secara tertutup kerana bagi mereka, suara mereka nanti tidak akan didengari. Apapun alasannya sekalipun, sudah menjadi adat resam melayu; masuk kandang kambing mengembek. Dah tu, jangan laa masuk kandang harimau tapi tanak mengaum pulak. Kesudahannya diri sendiri yang kena makan nanti.


Di pihak kerajaan dan Kabinet, mereka tahu mereka tidak ada kuasa. Tetapi mereka tidak boleh bernada mengiyakan saja apa yang diminta majlis peguam ini kerana nanti kemarahan orang Islam akan tempias kepada mereka. Jadi pendekatan serampang dua mata ini digunapakai; menyokong pun tidak, menghalang pun tidak. Habis tu buat apa dok panggil diri tu sebagai ‘pejuang’ bangsa dan agama kalau sanggup bersifat pasif semata-mata takut kehilangan undi?


Di pihak masyarakat beragama Islam atau pihak-pihak yang menentang penganjuran forum ini, pendekatan yang lebih berhemah tetapi tegas perlulah menjadi tatacara dalam kita menangani isu ini. Rasionalnya di sini, adakah kita mahu dianggap bangsa dan agama lain sebagai ‘pihak yang takut untuk berbincang tentang agama kita’ kerana kita was-was kita mungkin kalah? Ini akan menimbulkan lebih banyak persoalan dan cakap-cakap oleh pihak mereka. Kini Majlis Peguam nak mempertikaikan Akta Hasutan pulak. PKR nak cakap apa? Takkan nak join sekaki kot?


Sepatutnya kita ikut cara Islam ketika berdakwah. Kita perjelaskan, bukannya menafikan. Dengan cara penafian inilah terbitnya rasa berontak dalam hati mereka yang rasa tertindas. Perkara ini jika tidak diberi perhatian teliti dan sebijak mungkin, bakal menjadi penyakit berjangkit yang mampu melumpuhkan bangsa, agama dan negara. Sepatutnya kerajaan (dorang laa yang kena bertanggungjawab… makan gaji buta ke hape?) perlu mengadakan forum bersemuka dialog dua hala dengan Majlis Peguam untuk menjelaskan isu-isu yang timbul. Kalau diorang tak buat, samalah erti tindakan mereka tu dianggap mahu memecah-belahkan perpaduan bangsa dan agama. Erk? Haa, kan dah kena balik. Padan muka!
Fasal 3(e): Sumpah MelayuSumpah, aku tak buat!” Biasanya sumpah itu sering disebut oleh mereka yang dituduh melakukan sesuatu. Sedangkan yang menuduh selalunya hanya menggunakan ayat “Eleh, aku tau ko buat punya. Toksah bohong laa. Aku nampak, dan aku boleh rasa sendiri ***** ko dimasukkan ke dalam lubang ***** aku!”


Tapi, dalam dunia zaman baru yang serba mencabar minda ini, apa yang dianggap tak mungkin berlaku pun akhirnya boleh berlaku juga.


Berkenaan sumpah laknat yang dilafaz Saiful Bukhari Azlan pada hari Jumaat minggu lepas, lebih dianggap gimik politik berbanding perkara serius yang cuba dibawa ke tengah oleh pihak Saiful ini. Pak Lah dan Najib sama-sama bersatu suara mengajak pandangan umum menilai sendiri sejauh mana keikhlasan dan seserius mana dakwaan yang dibuat mamat bernama Saiful ini tadi.


“Sumpah ini bukan bermotifkan politik.”


“Kalau tak serius, takkan dia sanggup nak bersumpah untuk dilaknat seluruh keturunan?”


“Secara kebetulan pula esok adalah hari penamaan calon. Sedangkan laporan polis yang saya buat sebenarnya sebelum Anwar mengkhabarkan diri untuk bertanding di Permatang Pauh lagi…”


Kepincangan demi kepincangan diperhiaskan depan mata dan di sisi telinga masyarakat yang mengambil perhatian tentang isu ini. Kalau budak darjah satu tu takpe laa kot kalau korang nak ‘kencing’ sekalipun.


Komen pertama : bukan motif politik? Walhal ko tu sendiri tengah ceramah politik kat Seberang Jaya! Kalau tak bermotifkan politik buat apa ko bawak isu ni sampai ke sana?


Komen kedua : Alahai Pak Lah oi! Manusia neh, kalau dah bersifat zionis (kalau laa) mana ingat tuhan lagi dah. Kalau seseorang tu memang jahat dan busuk hati, apa ingat takut api neraka ke? Takut kena laknat satu keturunan ke? Kalau dia betul berniat jahat, dia tak akan anggap sumpah dia itu sebagai sesuatu yang serius. Dan kalau dia serius, dia akan berfikir panjang tentang soal ini. Bukan dengan hanya menunggu ‘masa yang sesuai’ baru nak buat sumpah.


Komen ketiga : Kepala hotak hang laa… Malas aku nak layan mamat gila kuasa, gila glamour, gila seks macam ko neh. Memalukan bangsa dan agama je.
Fasal 3(f): Rumusan Siri 3Di sebalik pandangan aku yang bersifat individu ini, tidak pula aku mendabik dada mengatakan aku di pihak yang benar. Ada tuduhan-tuduhan yang aku lemparkan bersifat ‘bias’ (sebelah pihak). Tetapi, pengalaman mengajarku untuk memerhati dan menilai sendiri sebelum bertindak menegakkan sesuatu. Entahkan benar, entahkan silap, itu bukanlah kerjaku. Tugas aku hanyalah menjalani ujian Yang Maha Esa di atas muka bumi ini. Kita buat laa sehabis baik, lepas tu tunggu result keluar ye adik-adik…
~Bangsaku... Negaraku~

0 KoMen:

Post a Comment

Any Comment? Anybody?