8.7.10

SESALAN… DIRIKU MULA TERASA

Tajuk di atas adalah cuma sedikit petikan dari lirik lagu Kamikaze yang bertajuk Tawa Dalam Tangisan.

Istilah ‘menyesal’ dan aku sudah menjadi sangat sinonim. Acapkali aku memikirkan sehabis dalam sebelum mengambil sesuatu keputusan lantas akhirnya keputusan yang aku ambil memakan diri dan mencalar ego serta menggelegakkan takat suhu amarah aku yang memang tak kenal erti sabar ini.

Dan selepas mengulang-tonton filem Shoot ‘Em Up beberapa hari lepas; watak antagonisnya ada berkata sesuatu yang aku sendiri tidak pasti akan kebenarannya : “Getting angry releases an enzyme tryptophan hydroxyls which can temporarily reduce the I.Q.”

Masuk akal. I.Q aku sememangnya sudah semulajadi rendah pun.

Tapi benarkah aku benar-benar menyesal?



Menyesal kerana cuba-cuba belajar menghisap rokok sampai aku jadi ketagih dan tak ketemu pedoman bagaimana aku mahu berhenti dengan jayanya. Sedangkan aku memang manusia yang seringkali mengutamakan nafsu berbanding yang lain.

Menyesal kerana langsung tak belajar dalam kelas bagi subjek Matematik Tambahan dan Prinsip Akaun semata-mata kerana aku tak suka dengan cikgunya ketika di tingkatan empat dan lima. Walhal aku pilih subjek elektif tersebut kerana nak kejar kredit andainya aku dapat sambung belajar selepas SPM. Subjek kegemaran aku tetap jugak Bahasa Melayu dan Sejarah.

Menyesal kerana tak berusaha nak sambung belajar bagi mendapatkan sijil SKM atau mana-mana kemahiran yang boleh diguna untuk mintak kerja. Sedangkan bila bercakap bab akademik ni aku memanglah tergolong sebagai selembab-lembab manusia atas muka bumi.

Menyesal kerana tak boleh kerja syif atau berjadual. Sedangkan sejak dari zaman sekolah lagi aku tak pernah berlatih tidur awal dan bangun awal.

Menyesal kerana tak ambik pinjaman ASB kat bank sebab bidang kerja aku neh takde bonus dan sebagainya. Padahal aku memang ada banyak rekod buruk dalam melangsaikan hutang pun.

Menyesal sebab takut nak keluar bila ada mana-mana awek yang ajak, sebab takutkan stigma first impression. Padahal konon mengaku nak sepi sebelum benar-benar ready.

Menyesal sebab rebonding rambut pastu terpotong pendek sangat laa pulak. Efek rebonding cuma dapat bertahan tak sampai 2 bulan. Walhal memang nak kena potong pun kalau taknak kena buang kerja.

Menyesal sebab terima kenaikan pangkat sebab gaji dah short dari dulu. Walhal duit gaji yang short tu sebenarnya masuk dalam EPF. Tak ke mana pun.

Menyesal sebab pilih kerja yang sangat rilek macam sekarang membuatkan aku dah takde mood sangat nak beronline, ber-fb, berblogging. Lagi seronok keluar rumah berjalan-jalan. Padahal aku memang anti-workaholic pun.

Dan menyesal sebab beli handset Vivaz sedangkan aku memang kepingin benar nak merasa pakai N97. Sedangkan bajet aku memang tak cukup pun nak beli handset tuh.




Biasanya aku akan menyalahkan seorang kawan aku yang bernama Acab. Salah potong rambut, salah Acab. Salah beli handset, pun salah Acab jugak.

Lebih mudah untuk kita menuding kesalahan kepada orang lain berbanding mengakui kesalahan diri sendiri…



Kan?



~Menyesal sebab bajet France boleh pergi final Piala Dunia. Padahal aku memang anti gila dengan Domenech dan Evra pun. Punca betul laa dua ekor mangkuk tuh. Go Belanda Go. Kah kah!~

4 KoMen:

puterikurekure said...

aku tau. point utama nak cakap pasal bola kan? hikhik...

Akeji Hiroshi (formerly known as Mr. Ajai) said...

takde lah. nak cakap pasal enset.

sampai ke hujung ko baca ye? ke part2 yg hujung tu je yg menarik bg ko? kah kah!

Rynn Cowbra said...

meh ahh tukar. rynn pakai hp james bond SE. heheheheheh!

Akeji Hiroshi (formerly known as Mr. Ajai) said...

kalo pakai n97 nak gak tukar. :P

Post a Comment

Any Comment? Anybody?