12.9.08

ENTRI TANPA MOTIF EDISI RAMADHAN : Pelik Tapi Mengarut

Bila Sang Pujangga bermadah kata :



Assalamualaikum…


Ehem… Tatau nak posting apa pulak kali ni. Nak mencarut, tak boleh pulak. Takut rugi je pahala berganda hari ni. Kita mengarut je lah ekk? Nak mengarut tentang apa?


Aku dah lama simpan bebelan cetusan hati mengenai media yang ada pada masa kini. Cuma sebab soal ini aku lihat sebagai remeh temeh, aku simpan je laa dulu. Sebab di masa lalu aku ada banyak lagi priority lain yang perlu aku bebelkan. Memandangkan sekarang aku tengah takde modal, aku belasah je lah ekk?




  1. Iklan Komersial

Hoho, terlalu banyak iklan yang kalau boleh aku nak bawa perbincangkan di sini. Tapi malas nak memberatkan mata korang semua membaca berjela; aku cuma sentuh satu iklan je laa. Kalau sesiapa ada perasan satu iklan kolej swasta neh kat kaca TV, sila angkat bulu ketiak: “If you failed to plan, means you planned to fail”.


Pelik tapi mengarut – if we failed to plan in the first place, how can we succeed in our planning to failed? Adakah ia membawa maksud planning our failing is the only plan that actually will works?


  1. NTV7

Tengah boring-boring masa bulan lepas, pasanglaa NTV7 time tengah hari. Saja melayan berita Edisi 7. Nak tengok perkembangan terkini. Keluarlah satu laporan tentang pengeboman berani mati (di Pakistan kalau tak silap) : “Kawasan kejadian tersebut dilaporkan dipenuhi dengan kesan darah dan cebisan daging manusia bertaburan di sana-sini…”


Pelik tapi mengarut – macam mana agaknya perasaan budak-budak sekolah rendah yang baru balik ke rumah, makan tengah hari depan TV; tiba-tiba terdengar laporan 18SG ini?


  1. Sukan

Laporan Olimpik Beijing yang lepas di RTM2 : “The term Ping Pong that we used here for table-tennis sport is actually came from the sound of the ball being hit by the paddle – Ping, Pong!” said Nurul Alis. “Yes, that true. And before that, in some places; they used to called it ‘wush wush’,” reply her co-anchor. “Why?” ask Nurul Alis while showing weird expression on her face. “Because of the sound of the paddle being swing away – Wush! Wush! – you understand what I’m talking about?” explained him with his hand imitating a table-tennis player. “That’s ridiculous, but… whatever laa that makes you happy…” Nurul Alis gives a smirk sign as to disagreeing with her colleague.


Pelik tapi mengarut – macam dah takde laporan lain yang nak dibuat. Bab tu pun nak gaduh-gaduh.


  1. Sinar Harian

Laporan dari seorang wartawan wanita melayu dalam akhbar Sinar (tak ingat nama dia tapi yang pasti pangkalnya bermula dengan Wan) berkenaan isu kereta Mercedes yang dibeli oleh kerajaan Negeri Terengganu: “pihaknya mendakwa kos penyenggaraan kereta rasmi Exco negeri iaitu Proton Perdana V6 tersebut terlalu tinggi dan tidak berbaloi untuk dibelanjakan berbanding dengan tindakan mereka membeli kereta Mercedes ini.” Mulanya aku ingatkan typing error. Tapi aku perasan perkataan ‘penyenggaraan’, ‘disenggarakan oleh’, ‘menyenggara’ digunakan berulang kali dalam artikel tersebut.


Pelik tapi mengarut – ‘senggara’ ke selenggara? Sebab aku ada membaca Kosmo yang mengulas isu yang sama sehari sebelum itu menggunakan perkataan selenggara. Yang lebih kelakarnya tu perkataan selenggara tersebut sebenarnya quote dari ulasan seorang pemimpin parti DAP berbangsa cina, Teresa Kok. Melayu kata senggara, cina kata selenggara? Mana satu yang betul sebenarnya ni?



Pesanan khas untuk Kak Piah, “Saya bukan wartawan, kak. Tapi sebab banyak sangat memerhati dunia kewartawanan negara, tak pasal-pasal gaya penulisan saya pun terikut-ikut macam dorang gak. Sebenarnya, saya cuma seorang jaga di SRJK (T) Batu Dua. Sekian laporan bohong saya untuk akak, kembali ke bilik berita…”




~Bosan (Akibat Lapar) Mode Activated~

9 KoMen:

Tengkorak Hidup said...

1.Quote Itu Aku Rasa Betul Bre..Kat Opis Aku Ada Mahkluk Yg Bagi Arahan Tanpa Membuat Perkiraan Terlebih Dahulu..Hasil Nya Kerja Jadi Cam Taik..

Lagi Satu Contoh Bre..Manager Aku Masa Keje Pizza Dulu,Sangat Pentingkan Planning..Hasilnya,Tiada Pembaziran Pizza & Ayam Goreng..

Planning Penting.

2.Kadangkala Bre..Kita Kna Lihat Realiti,Supaya Kita Dpt Pelajaran Dan Bersyukur...Asyik Tngok Pelangi Je Kat Tibi,Tngok Darah Sikit Xnak...Xkan Membina Seseorang Tu Menjadi Kuat,Silap Haribulan Jadi Gay..

3.Aku Benci "Whatever"..

4.No Komen.

Si Kachak Suparjo said...

Laporan 1.

...Adakah ia membawa maksud planning our failing is the only plan that actually will works?

Aku rasa perkataan yg betul Failure, kot.

Laporan 4.
Aku konfiden yg betol sebenonye "selenggara". Banyak lagi sebenonye mis-spell dlm paper2 bhs Melayu.

rynn cowbra yang comel lagi sexxy haruslah kalian jeles dgn cik rynn kerana beliau sangat best! said...

ahahahhahahhaha!

senggara :)) =))

makcik teresa pon agik hebat bm dr urg melayu. hohok!

Mak Su said...

huh, wartawan hapo tulis mcm tu?

oops! saya lagiii tak pandai eja... saya berkundur dihri di sini, byeiii

nur'ain said...

tak baik bosan2 bulan pose. nnt jadik mama bosan.

Kak Piah said...

ahahahahha..

biasa la tu dik laporan bohong tu mmng mainan wartawan.. nk lariskan jualan..

apa2 pon akak tetap tudoh ko wartawan...tak kira..

cendawanintim said...

cuber tengok iklan proton yang antu tak pakai seat beat belakang tuhhh..sangat klako wooooooo...skeeeeeee!!!!!

Akeji Hiroshi (formerly known as Mr. Ajai) said...

korak: komen ko utk no 2 tu mmg cam sial... mwahahaha...

suparjo: aku pun slalu gak gagal... tapi aku nak memberikan penegasan sekali lagi... aku bukan wartawan... so tak kisah laa kalo aku gagal... tapi dorang?

rynak: kan rynak kan?

maksu: same laa kita maksu oi...

Akeji Hiroshi (formerly known as Mr. Ajai) said...

ain : nasihat mu akan ku dengari

kak piah: ja'at!

cendawan: skang semanjak makin nak raya neh, iklan pon makin byk yg best dan gile2... keh keh keh...

Post a Comment

Any Comment? Anybody?