5.2.12

MAULIDUR RASUL

Dimulakan dengan Bismillahirrahmanirrahim.

Allahumma solli alaa sayyidina muhammad wa aalihi washohbihi wassalam.

Selawat ke atas junjungan besar kita Nabi Muhammad S.A.W bersempena dengan hari keputeraan baginda.

Jadi kurang molek lah pula rasanya kalau aku bercerita pasal Cristiano Ronaldo, mahupun pasal diri aku sendiri bukan? Takpe, kita skip dulu untuk esok hari kalau masih ada rezeki.

Rasanya ramai yang dah tahu dan hafal fakta sejarah kelahiran nabi yang jatuh pada tahun gajah, dan merupakan anak kepada Abdullah dan Aminah ini. Itu dah kira macam syllabus wajib masa belajar kat sekolah dulu.

Tapi sebelum nak pergi kerja pagi tadi, mak aku ada pulak berpesan, “bila tiba harijadi, kita kena ingat harimati.”

Terlintas di hati aku akan satu video youtube yang aku terserempak di facebook beberapa bulan lepas, yang mengisahkan kewafatan nabi.

Jujurnya, aku sendiri kurang arif akan cerita ini. Kebiasaan pun bila mendengar ceramah-ceramah agama ada ustaz-ustaz yang menceritakan kisah ini sambil menyebut “ummati ummati” (umatku umatku).

Sungguh kasih dan cinta sekali Rasulullah kepada kita ini biarpun acapkali kita terleka dengan mainan dunia dan terkadang melupakan baginda.

Aku feed je lah video tu kat sini. Kasi korang layan.



Hari neh banyakkan lah berselawat ye biarpun sekadar dalam hati. Yang penting sampai ke atas sana.

Nota tambahan : Selamat buat mereka-mereka yang akan bertunang atau berkahwin pada hari ini. Semoga jodoh dipanjangkan ke akhir hayat.

Post a Comment

Any Comment? Anybody?