2.12.08

ES EM ES

Bila Sang Pujangga bermadah kata :



Bila aku sedang memegang henset, tidaklah bermakna aku sedang main SMS dengan mana-mana awek. Baru-baru ini ramai yang menyangkakan aku orang yang sebegitu, walhal ketika aku sedang sibuk update to-do list atau ketika aku sedang main game solitaire sekalipun. Mungkin kerana mereka mengetahui sifat semulajadi aku yang lebih suka berhubung melalui SMS berbanding bercakap, sehinggakan member aku yang duduk satu meja dengan aku kat kedai mamak pun ada yang dapat SMS dari aku jugak (jangan tanya kenapa, sudah pasti aku ada sebab yang memerlukan).

Apabila menyelak suratkhabar kegemaran aku di pagi hari meneliti isu-isu sensasi; ruangan SMS pembaca merupakan satu segmen yang aku tak pernah miss. Kerana bagi aku suara-suara inilah yang lebih mencerminkan komuniti. Isu yang dibawa mereka kedengaran relevan dan dekat dengan hati kita selaku masyarakat biasa yang berpendapatan sederhana. Walaupun seringkali pendapat kita tak serupa, tetapi pandangan kita selalunya dipacu atas kesedaran yang sama. Dan itu yang membuatkan penerimaan kita tehadap luahan-luahan SMS ini lebih selesa.

Aku selalu jugak hantar SMS kat suratkhabar seperti KOSMO atau SINAR tapi jarang dapat disiarkan. Tatau kenapa dan aku tak kisah sangat pun. Cuma baru-baru ni ketika aku sedang 'membersihkan’ ruangan sent items dalam folder message aku yang sudah mencapai jumlah 999 message serta memberatkan memory card henset, aku berjaya mengorek semula beberapa SMS yang pernah aku hantar kepada mereka. Terasa seperti satu kerugian pula sekiranya ia tak disiarkan dan disampaikan, tapi aku sedar bahawa aku bukanlah editor suratkhabar mereka. Maka aku gunakan ruang blog aku di sini untuk menyampaikan message-message ini agar ia boleh didokumentasi untuk dibuat arkib di masa depan (ceh!).

Aku paparkan 6 message yang aku pilih. Terpulang pada anda untuk memberikan komen balas atau tidak. Manalah tahu jika kita boleh membincangkan isu-isu di bawah dengan lebih membina dan relevan, ye tak?



1) Syabas buat Cik Siti petugas stesen minyak Shell berhampiran Sekolah Teknik Kajang kerana tak pernah lekang memberikan senyuman pada pelanggannya sehinggakan saya teruja untuk singgah ke sana mengisi minyak atau membeli barang. Kualiti sebeginilah yang diperlukan petugas-petugas kerajaan agar orang ramai menjadi selesa berurusan di kaunter-kaunter mereka. -SAYADAHBUJANG-

2) Kerajaan ‘naik minyak’ atas alasan tidak sanggup menanggung subsidi yang besar. Kita terima penetapan subsidi 30 sen ini memandangkan kerajaan mahu bersikap adil dengan menyusun harga minyak mengikut pasaran dunia. Hari ini minyak sudah berlegar sekitar USD50-60 setong, tetapi kerajaan nak tetapkan harga minimum pulak dah? Putar belit sungguh. –ADIL-

3) Seks sebelum kahwin sudah menjadi terlalu lazim di zaman ini. Keraguan tentang status teruna atau dara berada di tahap tertinggi dalam masyarakat melayu. Ramai yang sedar, namun tiada langkah pencegahan yang proaktif diambil. Diharap semua pihak lebih prihatin akan masalah ini. –TERUNA TERLAJAK-

4) Diharap media arus perdana hentikanlah amalan ‘subliminal politicking’ dalam penyampaian berita mereka. Bincangkan isu-isu yang lebih wajar. Takkan isu kerajaan Selangor nak beri air percuma pada rakyat pun nak dipertikai? Perihal kepincangan pemimpin BN tak ada pula masuk berita. Gentleman laa sikit bila membuat kerja. Anda adalah media yang tertakluk pada etikanya. Jangan cemarkan maruah sendiri. –ANTI DITAKTOR-

5) Kita semakin lupa nak buat ibadah untuk menyanjung tuhan, tetapi lebih galak pula menerima konsep menyanjung artis sehingga amalan melalak di bawah pentas Akademi Fantasia atau Anugerah Era dianggap sebagai kebiasaan. Inilah hasil dakwah ‘tepuk dada sendiri, tanya selera masing-masing’. Kembalilah meneliti panduan dan peraturan agama. –OTAK JEM-

6) Ramai yang pertikaikan gadis Malaysia yang memilih jodoh orang luar sehinggakan yang berada di Lombok pun dikejar untuk dibawa pulang. Tapi bila Ashraff Sinclair berkahwin dengan Bunga Citra, semua orang mengucapkan tahniah dan bangga. Kasihan sungguh dengan nasib wanita di Malaysia yang menjadi mangsa ‘double-standard’. –LELAKI PRIHATIN-


Oh ye, aku juga lebih kerap menghantar SMS maklumbalas berbanding cadangan; sebab aku ada sifat suka nak ‘bikin panas’ kot, heheh. Ini adalah contoh SMS aku yang berjaya disiarkan akhbar SINAR bertarikh 1 Disember 2008 (hari ni) bagi tujuan membalas SMS dari seorang pembaca yang berbunyi “Diharap pihak kerajaan tidak masuk campur berkenaan isu yoga kerana ia telah wujud bertahun lamanya dan tiada unsur memaksa sesiapa mengamalkannya. –MAN SABAH-”




Sebagai balasan, SMS aku berbunyi sebegini: “Kepada Man Sabah, tidak wujud soal 'terpulang kepada selera sendiri’ bila berbicara soal agama. Seperti terlewatnya fatwa yoga dikeluarkan sebagaimana yang anda dakwa, begitu jugalah terlewatnya anda menyedari bahawa agama Islam itu sebenarnya berlandaskan syarak dan fatwa. –PEMANTAU KAJANG-

Heheh! Keje nak carik pasal je aku neh…



Segmen ‘Joke Kopi-Pasta pilihan’ minggu ini:


Fill the blanks below with ‘Yes’ or ‘No’.

___, I don’t have a brain.

Who said English were easy?



Bagaimana dengan Bahasa Melayu pula?


Isikan tempat kosong dengan jawapan ‘Ya’ atau ‘Tidak’

___, saya belum mandi lagi hari ini.



Hah… menjawab laa ngko!



~SMS Kristal atau SMS Dangdut?~

6 KoMen:

Ungku Nor said...

akak baru nak eksen sebab dah letak link awak kat KARMA..

sekali tengok awak dah letak dulu..cess..cesss..;p

Kak Piah said...

alaaa.. link aku lg awal dia letak kak!! huwahh huwahh.. sajer nk carik gadoh kt sini..

Ajai.. akak raser kn ko punyer nick name utk sumer sms ko tu tak konsisten sbb tu la editor tak pasan yg ko gigih hntr sms..

peh tu sms ko sumer berbaur humor.. giler la ko nih.. :D bab yoga tu jer yg kedengaran sirius..

cendawanintim said...

kak piah,

nak carik gadoh, jangan kat komen oranggggggg....haiiippppppp!!

**kak piah ilang feeling takut air, tu yang berani gaduh2 kat komen orang tuh...!!

Rizal said...

arsenal kalah lagik*

hahhaha

Akeji Hiroshi (formerly known as Mr. Ajai) said...

kak UN : ASCORP PALACE neh mmg canggih kak... die mcm tau2 je ade org nak linkkan blog die... heheh

kak piah the takot air : err, kak, saye memvariasikan nama saye tu sebenarnye trik je nak soh dorang siarkan nama saye selalu. sbb kalo tak asik2 nama same je yg timbul. org pon naik menyampah lak nanti. tak gitu?

satu je ke yg nampak sirius? adeh...

Akeji Hiroshi (formerly known as Mr. Ajai) said...

cendawan : setuju ngan akak... haippp!

ijal : ehem, tade kene ngene ngan topik... so komen ko takkan dilayan

macih...

Post a Comment

Any Comment? Anybody?