27.5.10

‘BENGONG’EST CONTINUES (PART 2 of 2)

Kredit kepada Cik Athirah, stokis 'nose-shit' bahagian wilayah tengah, kerana tak jemu-jemu forwarding emel-emel dengan attachment yang berbaloi untuk aku baca.

Antara yang terbaru aku terima adalah beberapa contoh keajaiban fenomena alam semulajadi. Aku yang sebelum ini pernah tertipu dengan imej super-imposed yang disebarkan melalui internet dengan cerita sokongan yang berbeza-beza, sebenarnya agak meragui kesahihan sumber dari internet ini dari masa ke semasa.

Tapi antara gambar yang aku terima adalah mengenai fenomena bulan berwarna jingga; yang mana kisahnya pernah dihighlightkan dalam entri aku sebelum ini.





“This phenomena is something most people have seen before – beautiful orange moon hanging low in the sky.


But what causes this phenomena – and for that matter, does the moon have a color at all?
When the moon appears lower in the horizon, rays of light bouncing off it have to pass through a great deal more of our atmosphere which slowly strips away everything but yellows, oranges and reds.


The bottommost image above is true to the hues of the moon but has enhanced colors to more clearly show the differences in shade that illustrate the mixed topography and mineralogy that tell the story of the moon’s surface.


Looking at the colors combination with the craters one can start to trace the history of impacts and consequent material movements across the face of our mysterious moon.”


Oh ye, selain fenomena bulan ini yang berjaya menangkap mata aku, ada satu lagi fenomena yang aku rasa seperti pernah lihat satu ketika dulu.

Ia digelar sebagai awan Mammatus.





“True to their ominous appearance, mammatus clouds are often harbingers of a coming storm or other extreme weather system.


Typically composed primarily of ice, they can extend for hundreds of miles in each direction and individual formations can remain visibly static for ten to fifteen minutes at a time.


While they may appear foreboding, they are merely the messengers – appearing around, before or even after severe weather.”


Aku tak pernah tengok awan neh secara live. Tapi aku pernah bermimpikannya – sebelum aku tahu akan kewujudannya di dunia nyata lagi.

Ia, ternyata sesuatu yang memiliki makna tersendiri.

5 KoMen:

baginda® said...

awan camtu tak bisa tengok

Mak Su said...

alamak! lama tak membaca di sini

Akeji Hiroshi (formerly known as Mr. Ajai) said...

baginda : aku pun takat pernah jumpa lam mimpi je.

maksu : saya pun dah lama tak baca ceritakosong.

^inas^ said...

masa aku belajar meteorology, mmg ade mammatus as one of the cloud types, tp setahu aku dia x jd d malaysia. aku x sure lak dia jd kat mane.

yg pastinya aircraft cannot fly into them, they have to deviate.. this applies to some other cloud types too.

allah ade kuasa, mahkluk tak de kuasa..

allah cipta awan yg cukup hebat dlm mengatur aktiviti manusia d bumi..

Anonymous said...

I like your blog !!Thank you. They are really great .
do not miss my goods , they are very beautiful !!
Fashion watches
Discount watches
Antique pocket watches
Engraved pocket watches
pocket watch
Keychain Watches

Post a Comment

Any Comment? Anybody?