13.6.08

My First Date Ever

Bila Sang Pujangga bermadah kata :



Tahun ni aku dah 23 tahun rupanya ye? Hmm… Makin tua, tapi makin matang (yolah tu). Actually aku tak pernah matang-matang. Walaupun dah 99 tahun nanti pun aku tetap macam ni jugak kot. Tapi yang aku nak cerita hari ni bukan time aku umur 99 tahun nanti, aku nak cerita time aku berumur 19 tahun dulu. Bila baca balik artikel lama aku ni, tergelak gak aku. Cam lawak je, cam budak-budak. Tapi, masa tu konon-kononnya aku dah matang gila ar sebab aku dah masuk 19 tahun kan (dah start belajar shave misai, wakakaka!). Memberontak laa, apa laa.; tapi takde kesudahan. Hmm, sekarang pun…




My First Date Ever…

Did u know that I’m single? That’s mean I doesn’t have any gurlfren. And did u know why? 15 years of my life, I keep wondering the same question. My fwen who become ‘akil baligh’ at the same year wit me dah pon tukar2 gurlfren, at least twice. Even yg nerd sekalipon walaupon tak bercouple ader gak minah yg admire kat dorang. But me?

Then I realised, sesuatu yg berlaku pasti ada hikmahnya kan? Maybe I’m born 2 b sumbody’s special. Mungkin aku hanya akan dapat cinta satu kali seumur hidup and it would be the greatest luv story ever exist. All I need 2 do is juz sit back, and waiting for her to come.

Somehow I’d realized it’s juz a whole bunch of craps I’m trying to keep telling to myself, sebagai untuk menyedapkan hati. Last-last aper yg aku dapat? Sakit hati + jiwa ada laa. Dengan rupa paras yg ‘mengecewakan’ (huhu), aku ingatkan kalo aku menjadi someone yg romantik, sensitip, yet still happenin’, cool guy wit cool attitude, maka pompuan pon akan sudi menerima aku. Sebab ramai yg cakap pompuan sebenarnya tak pandang paras rupa (yeah, like I’m gonna b’lieve that!)

But sadly my experiment failed Walaupun aku rasa dorang nak kan balak yg lebih hensem (atau kaya) dari aku, ataupun dorang berasa terlalu takut dgn komitmen yg aku cuba tunjukkan (kata kebanyakan dari dorang laa), the point is aku still tak dpt mane2 awek. Aku nak awek, bukannya aweks! Aku percaya kalo aku diberikan peluang, aku mampu jadi bf yg baik. Aku tgk ramai bf-bf yg tak reti nak jaga ati gf dorang (aku pnah jumpa benda ni kat bf-bf yg ade gf yg rupa dah macam model). Or even worst, ader yg bercouple dgn awek tu juz berasaskan lust! Bila lepak kedai makan ke, mana-mana ke dgn member2 adam dorang yg lain, dorang mula la nak tunjuk aper pekdahnya dorang bercouple dgn awek dorang. Dapat pegang itulaa, pegang inilaa. Tahpapentah. (serius aku meluat dgn dak-dak camneh. Dah pegang tu dah laa… simpan senyap2 dah laa kan?)

Lebih kurang January lepas, I’d got invitation from my female chatting pal, ajak aku keluar jenjalan kat KL. Dia ni mmg kamceng dgn aku, dah setahun dah. Tapi dia tinggal kat Perak. So kebetulan dia further study kat sini, dia nak mintak aku perkenalkan KL laa konon-kononnya… Lagipon dia kata dia mmg tak knal sesapa kat sini, kira dia percaya abes kat aku laa neh (nasib baik dia pilih aku, kalo org lain… ntah naye je laa dia tu).

So aku pon pikir… Wow! This is great opportunity 4 me. Walaupon aku tau dia mmg tader ati kat aku, but at least aku boleh berlatih ‘dating’. Test run… tgk camne keadaan. Menimba pengalaman laa kata orang. Btol tak?

So & so, I did my best preparation, walaupon ader sore2 sumbang dlm hati aku berkata, “Hak e’leh, it’s only about two month b4 u turned 19, only now u have ur first date? Dah laa olok-olok pulak tuh…,” Tapi aku cekalkan hati dan berkata, “Yes, aku boleh!”

The date goes on, I send her back 2 her place after spending ‘bout 5 hours together. Dlm perjalanan pulang, waktu atas moto, aku tersedar… the reason why I didn’t even get any gurlfren in my life b4. I’M A BAD LOVER, I’M A BAD DATE GO-ER! Kesian dgn awek tuh, terpaksa bersabar dgn kebosanan yg maksimum yg aku janakan sepanjang pertemuan kitorang.

Now I think, that could only be my 1st AND my last date ever. I can’t see pompuan malang maner yg berani nak kuar dgn aku lepas neh. It’s such a disaster, totally a nitemare. Hmm, am I destined 2 be alone in my whole life? Now I only able to say, “I JUZ DON’T GIVE A F*CK ANYMORE ‘BOUT MY LUV-LIFE!”

Mr. Ajai 2004



*Kenangan pertama bersamamu tetap kan menjadi kenangan selamanya…

9 KoMen:

kakpiah said...

tersenyum simpul akak membayangkan first date awak tu..
tgh pikir nih..
nk sian awak ker..
nk sian dak pompuan tu...
:D

Tyra said...

at least ko dpt spend a few hours dgn sorg awek... walaupun ko rasa cm x besh je pengalaman detink tu...

*kalo ko diam time jmpe aku, siap laa.. aku rendam ko dlm air batu cmpur pastu golek2 ko dlm adunan kacang hancur..*

Akeji Hiroshi (formerly known as Mr. Ajai) said...

kak piah : sian kat saye! sian kat saye!

tyrark : citer lame tirah oi... rupenye aku sorang je yg rase tak best tu... huhu

EpaL c0keLaT said...

Heh, takpe2..blaja dr pengalaman silam (cm skema jek ayat aku).
Lya rase ajai dh cukup matang skang nih dlm hal2 detim nih :D umo pon dh doploh tige kn..keep trying okeyh!

cendawanintim said...

believe me, u'll met someone who can accept you whatever who u r...

tapi best ler n3 nih, syiok jerk layan...n3 kenang2an nih..

so'od said...

sedih aku baca jai..
tp kan, jadik bujang solo lagik best jadik duda solo.. kakaka..

Akeji Hiroshi (formerly known as Mr. Ajai) said...

lyark : matang? hoh, hua hua hue ho ho hu hu hu...

cendawanmesra : best kan? time2 boring neh mmg sonok imbas kembali cerita kite zaman lampau

pish'ark : kan kan? ohh, tak pasal2 aku dah same stended duda solo cam ko pulak skang... pedih...

nur'ain said...

ellop incet ^_^
Tak payah peduli sama orang.

Dating tanpa muhrim itu hanya dosa yang berkumpul. Hanya kebahagiaan sementara saja oke...^_~ belif me!

Akeji Hiroshi (formerly known as Mr. Ajai) said...

elop missy

dating secara maya jom!

Post a Comment

Any Comment? Anybody?