14.5.08

LIMA BINTANG

Bila Sang Pujangga bermadah kata :



Untuk entri kali ni aku cuba nak merehatkan diri dari menaip cerita panjang-panjang. Saje nak bagi head start kat Pish untuk kejar aku. Wakakaka. Walaupun aku tau mamat tu memang hebat dalam pengisisan penulisan beliau yang mana membuatkan beliau mampu mencipta sajak hanya dengan memerhati cicak mengawan di atas siling, namun aku tak nafikan gaya kemeleretan penulisan aku memang diakui mampu untuk membantu aku memanjangkan cerita yang sebenarnya kurang panjang. Sebagai contohnya ayat yang korang baca tadi tu sebenarnya ada 46 patah perkataan sebelum titik noktah. Sangat hebat, oke! Itulah sebab sebenar MENGAPA SUBJEK BAHASA MELAYU TIDAK DICATATKAN DALAM SIJIL SPM SAYA; sebab terlalu panjang meleret-leret tapi dapat markah kosong bila pemeriksa kertas nak carik isi yang cuba disampaikan.


“Mungkin pengisian ko kurang menepati kesedaran ko,” hmm… Eh, iklan laa pulak. Tetiba je aku neh.


Tapi actually untuk beberapa entri seterusnya memang aku cuba berazam untuk berpuasa dari melakarkan cetusan minda aku ke dalam blog ini atas alasan takut sel otak aku ni nanti kering disebabkan asyik dok kerap sangat perah idea. Sian lak aku nanti. So aku akan banyak postkan entri-entri kopi-pasta. Diharapkan takde laa sape-sape nak tuduh page aku ni huduh; sehuduh muka aku pulak lepas neh disebabkan tindakan malas aku tu nanti. Adesss laa…


Di entri ini aku nak memperkenalkan LIMA LAGU TERBARU yang sedang hangat Bertakhta Di Hati aku kat korang semua. Sape-sape yang pernah dengar atau dah ada lagu neh semua, meh kita nyanyi sama-sama. Yang belum pernah dengar pulak, apa tunggu lagi? Donlod le, jangan tak donlod.


Pembukaan; macam biasa laa, korang bukan tatau aku tengah start nak belajar fanatik kat Meet Uncle Hussein laa neh. Lagu neh mempunyai kekuatan tersendiri dari segi lirik; bukan lagunya, oke! Aku teringat zaman M. Nasir buat lagu masa dia busker kat CM 10-20 tahun yang lepas. Sangat mendalam, oke!




~Meet Uncle Hussain – Pura Pura~


Intro: (Lirik starting yang paling tak boleh blah! Wakakaka…)

Lapan tahun tunggu bas tak sampai

Akhirnya aku pergi jalan kaki

Tiba LRT berduyun dara

Muka masam, kelat macam cuka

Oh sombongnya...

Anak-anak dara

Anggap ku bagai tunggul dihias


(Pura-pura)


(Pura-pura) Jalan tengok sana sini

(Pura-pura) Sorokkan mata dan minda

(Pura-pura) Wah! Ramainya orang berpura


(Pura-pura) Belah sana dedah sini

(Pura-pura) Banyaknya belukang darat

(Pura-pura) Wah! Ramainya orang berpura


Kuala Lumpur

Kuala Lumpur

Kota tari


Keras hati, keras hidung

Kerana mata buta, kerana hati mati

Keras lutut, keras rahang

Pukat terlabuh jauh, tapi ikan tak dapat


Keras hati, keras hidung

Kerana mata buta, kerana hati mati

Keras lutut, keras rahang

Pukat terlabuh jauh, tapi ikan tak dapat


(Pura-pura) Lagak bagai orang kaya

(Pura-pura) Dah murah nak murah lagi

(Pura-pura) Wah! Ramainya orang berpura


(Pura-pura) Semuanya serba tak kena

(Pura-pura) Nak sempurna buat sendiri

(Pura-pura) Wah! Ramainya orang berpura


Kuala Lumpur

Kuala Lumpur

Kota tari


Keras hati, keras hidung

Kerana mata buta, kerana hati mati

Keras lutut, keras rahang

Pukat terlabuh jauh, tapi ikan tak dapat


Keras hati, keras hidung

Kerana mata buta, kerana hati mati

Keras lutut, keras rahang

Pukat terlabuh jauh, tapi ikan tak dapat


(menjerit whoaaa 3 kali dalam intonasi yang tak dapat dikenalpasti)




Lagu ni pulak aku tributekan untuk semua wanita yang ada di luar sana. Kamu memang sangat chantek, oke! Tengkiu…




~Altimet feat. Adeep Fabulous Cats - Chantek~


Intro: (Parap parap macam lagu 60-an)


(Hey wanita)

Gembira dapat berjumpa

Teringat kembali kali pertama kita bersua

Ingat bila kita bersepatu serupa

Tak lama dahulu jangan kata kau dah lupa

Kau bersama kawan-kawan muda yang nyata

Kau paling menyerlah di antara mereka

Rambut hitam warna cokelat anak mata

Membuat aku kurang fasih bila bicara

Apakata kita ambil sedikit masa

Untuk mengenali sesama kita dengan lanjutnya

Dan jika kau rasa apa yang ku rasa

Ayuh kita ke bab ke-2 dan seterusnya


Chantek

Dirimu buat ku tertarik

Menghilang segala prasangka… Di jiwa…

Ohh chantek...

Sungguh aku cintakan kamu


(Dia)

Pandai menjaga hati ayah dan ibunya

Kelakuannya sama dengan orang tua ku juga

(Dia)

Bisa cipta yang gula dari yang cuka

Pandai menukar yang duka kepada suka

(Dia)

Bijak mengatur acara dan juga masa

Cekap memasak garam gula secukup rasa

(Dia)

Pandai menjaga harta dan juga duitnya

Tetap anggun tanpa mendedahkan kulitnya

(Dia)

Setia pada Yang Esa satu-satunya

Memenuhi tanggungjawab 5 waktunya

(Dia)

Punya tempat dalam rancangan yang ku rangka

(Kita)

Tak usah lengah

Ayuh kita berumah tangga


Chantek

Se-chantek suria menyinar

Seindah bunga yang di taman… Mekar...

Chantek

Dirimu buat ku tertarik

Menghilang segala prasangka… Di jiwa...

Ohh chantek…

Sungguh aku cinta kamu


(Aku)

Melihat kita bersama di hari tua

(Dia)

Masih satu tiada empat tiga atau dua

Dan walaupun kau sudah kepudaran rupa

Kau tetap cantik padaku, aku tak lupa

Kita bersama di anjung luangkan masa

Kewangan kita merdeka mampu bersara

Hasil usaha kita dari masa dahulu

Cukup untuk mengisi perut anak dan cucu

Hidup santai tak perlu terburu-buru

Punya masa kerja ibadah dan juga ilmu

Anak kita dan ayahya semua sebulu

Aku bilang kau chantek dan mereka setuju


Chantek

Se-chantek suria menyinar

Seindah bunga yang di taman… Mekar...

Chantek

Dirimu buat ku tertarik..

Menghilang segala prasangka… Di jiwa...

Ohh chantek...

Sungguh aku cinta kamu...


Seterusnya dua lagu yang berikutnya memiliki unsur-unsur kejiwangan yang sangat terlampau, oke! Jadi berhati-hati sebelum anda mula men-donlod.


Lagu pertama memiliki unsur jiwang yang agak tangkap meleleh ala-ala Anuar Zain atau Hazami (erk?!) atau yang seperjuangan dengan mereka. Adalah PERLU untuk korang tahu bahawa lagu ini dicipta oleh seorang pencipta dari Indonesia (aku tak ingat nama beliau), jadi susunan muziknya memiliki ketajaman yang agak kuat untuk menusuk kalbu terutama ketika lagu ni nak ke penghabisan. Beware!




~Faizal Tahir – Aku Punya Kamu~


Saat kau tersenyum

Saat itu kau memberi

Saatku rasa bahgia


Selama ku tersenyum

Selama itu ku memberi

Selama yang kamu disini


Namun ku bicara

Hanya pada bulan dan suria

Tak ku punya cara

Untuk menyatakan cinta


Dan kamu hanyalah satu

Ku mahu ada kamu saja

Bisa ku menunggumu

Selamanya aku milikmu

Takkan pernah lelah

Ku menunggu

Hingga aku punya kamu, oh yeah…


Sesaat kau tiada

Saat itu yang ku rasa

Saat hidupku terlena


Selama yang kau ada

Selama itu yang ku rasa

Selama hidupku bahgia


Namun ku bicara

Hanya pada bulan dan suria

Tak ku punya cara

Untuk menyatakan cinta


Dan kamu hanyalah satu

Ku mahu ada kamu saja

Bisa ku menunggumu

Selamanya aku milikmu

Takkan pernah lelah

Ku menunggu

Hingga aku punya kamu, oh yeah...


Selama yang pernah ku merasa

Belum ada rasa yang ku rasa ini

Fahamilah cintaku lebih dari cinta

Tiada mungkin aku kan teruja

Andai bukan kamu yang dihadapanku

Bisa ku buktikan pada kamu... uuuh


Ya, kamu hanyalah satu

Dan tak pernah lelah

Ku menunggumu hingga aku punya kamu

Uuuuuhhh... ahhhhhhhh....


Selamanya aku milikmu

Takkan pernah lelah

Ku menunggu

Hingga aku punya kamu

Woo... yeah...


Takkan pernah lelah

Ku menunggu

Hingga aku punya kamu

Kamu...


Hingga aku punya... Kamu...



Amaran kuasa dua! Jikalau tadi pun sudah bersifat jiwang ‘tak berapa nak boleh blah’, yang berikutnya pasti akan lebih mengganggu-gugat jiwa anda.


Disebabkan lagu ini ada kaitan atau persamaan dengan lagu-lagu yang berjaya menarik minat kita di zaman kita start layan movie Ada Apa Dengan Cinta, Eiffel In Love dan yang seangkatan dengannya, maka lagu ni hanya sesuai untuk mereka YANG sedang hangat bercinta; baru nak hangat bercinta; ataupun untuk mereka yang ingin menggamit kembali kenangan kehangatan cinta mereka dahulu kala.


Lagu ini walaupun sangat slow dan mellow, namun ia menggambarkan keceriaan orang yang sedang bercinta. Happy-jiwang bukan sadly-jiwang, oke! Tangkap sengih bukan tangkap leleh. Slow & steady bukan slow macam nak mati. Hah, apa perumpamaan aku nak pakai lagi neh? Lu pikir laa sendiri. Haih~




~Gita Gutawa – Sempurna~


Kau begitu sempurna

Dimataku kau begitu indah

Kau membuat diriku

Akan selalu memujamu


Di setiap langkahku

Ku kan selalu memikirkan, dirimu

Tak bisa kubayangkan

Hidupku tanpa cintamu


Janganlah kau tinggalkan diriku

Takkan mampu menghadapi semua

Hanya bersamamu ku akan bisa


Kau adalah darahku

Kau adalah jantungku

Kau adalah hidupku

Lengkapi diriku

Oh sayangku, kau begitu

Sempurna…


Kau genggam tanganku

Saat diriku lemah dan terjatuh

Kau bisikkan kata

Dan hapus semua sesalku


Janganlah kau tinggalkan diriku

Takkan mampu menghadapi semua

Hanya bersamamu ku akan bisa


Kau adalah darahku

Kau adalah jantungku

Kau adalah hidupku

Lengkapi diriku

Oh sayangku, kau begitu

Sempurna…


(Kau adalah darahku)

(Kau adalah jantungku)

Kau adalah hidupku

Lengkapi diriku

Oh sayangku, kau begitu

Oh sayangku, kau begitu

Sempurna…


Sempurna…


Sempurna…



Muzik lagu neh macam copycat lagu OST dari sebuah romantic movie omputeh dulu-dulu kan? Tapi aku tak ingat atau cam movie yang mana satu.


Okeh, sebagai penutup, aku nak tribute lagu terakhir neh untuk last entry aku di tahun lepas yang bertajuk Please Don’t Call Me Sayang. Heheh! Agak keras statement aku kali neh. Boleh tahan gak rupanya aku neh kan?




~Samsons – Hai Gadis (85)~


Intro: (Siul-siulan tapi takde senggol-senggolan)


Hai gadis85

Tinggalkan kekasihmu

Karena aku

Jauh lebih baik darinya


Hai gadis85

Lupakan kekasihmu

Karena aku

Lebih layak untuk memelukmu, woo…


Hai gadis85

Tunjuklah diriku

Oh karena aku

Pujangga terhebat untukmu (Ya betul!)


Hai gadis85

Pilihlah diriku

Oh karena aku

Memang sempurna untuk dirimu


Andaikan saja kau tahu

Aku mencintaimu, menyayangimu

Lebih dari siapapun

Meskipun engkau miliknya

Aku akan bertahan, tak akan menyerah

Tuk dapatkan hatimu


Hai gadis85

Tinggalkan kekasihmu

Karena aku

Jauh lebih baik darinya


Hai gadis85

Lupakan kekasihmu

Karena aku

Lebih layak untuk memelukmu


Andaikan saja kau tahu

Aku mencintaimu, menyayangimu

Lebih dari siapapun

Meskipun engkau miliknya

Aku akan bertahan, tak akan menyerah

Tuk dapatkan hatimu


(Hai gadis)

(Hai gadis)


Aku tak pernah peduli kau telah dimiliki

Aku tak pernah mengerti kau memilih dia

Lepaskan saja dia dan sambutlah aku

Kan kuberikan semua yang kau inginkan


Aku tak pernah peduli dan menyayangimu

Aku tak pernah mengerti apa yang kau cari

Dan minta saja padaku dan peluklah aku

Kan kuberikan semua yang kau inginkan


Ku takkan pernah menyerah, tetap mencintaimu

Aku akan bertahan, untuk dapatkan hatimu

Ku takkan pernah menyerah, tetap mencintaimu

Aku akan bertahan, untuk dapatkan hatimu


Hey…



Agak ‘pofoyofo’ di situ kan? Erm, takpe laa… Melawak je pon. Tak LEBIH dari itu. Wakakaka…


Kesimpulannya di sini, tak kiralah seandainya anda sedang dilanda jiwang atau tidak, ataupun mungkin anda jenis yang suka menghantuk kepala kat dinding ketika dengar lagu, mahupun melompat-lompat atas katil kayu (bukan spring) hingga menyebabkan katil korang patah lapan; ‘biaq’ pedulikanlah dengan lirik mahupun mesej yang sedang cuba disampaikan sesebuah lagu tu kerana lagu tu kalau dah sedap didengar, tetap sedap laa jugak, kan?


Please don’t call me jiwang, oke!


Asalkan aku tak dengar lagu yang mempunyai lirik macam berikut ni sudah laa:


“Marilah mari, membunuh diri…”



~EndOfCharts~


Opsss… P/S: tak menjadi jugak idea aku nak buat entri pendek-pendek ye? Ngeh heh heh…







8 KoMen:

WaNa (BoRN To MaKe u HaPPy) said...

aKu PuN TeRaMaT SuKe LaGu SEMPURNA By GiTa GuTaWa :x

Tyra said...

Rambut hitam warna cokelat anak mata,
Membuat aku kurang fasih bila bicara,


.....

Pandai menjaga harta dan juga duitnya,
Tetap anggun tanpa mendedahkan kulitnya,


aku tak faham konsep lirik lagu ni.. sekejap nmpk rmbut.. sekejap tak dedahkn kulitnya... ke rambut dan kulit didalam konteks lagu ini tidak seiring??

huh! chantek sgtla tuh!

so'od said...

weh aku ingat sape punya iklan tu! hahah!

aku suka lirik lagu MUH tu.. aku bole hasilkan lirik yg camtu.. dah terbukti dlm entri 'Dari tempat Duduk Paling Belakang Intrakota 20' aku! hahah!

EpaL c0keLaT said...

Ai suke lagu 'Aku Punya Kamu'..lantak la org nk kate jiwang :-"

Mr. Ajai said...

wana : aku takdelah terAMAT minat... tapi kira okey arh... layan feeling gak pe... eh, ko pon layan feeling gak kah?

tyra : a'ah... aku rasa pon memang tak seiring laa... kalo tak mesti die buat ayat camneh;

Pandai menjaga harta dan juga duitnya,
Tetap anggun tanpa mendedahkan auratnya,

~haih... dak2 hip hop zaman skang... aku dulu takde pon sampai camtu... (ki, ki, ki...)

pish : erk, aku tak bace lagi... kene cari entri tu nampaknye... alaa, ape susah... search je laa ismail thamby kat gugel... lalalala... :-"

epalya : biaq, pi lantaq sama depa... yg penting kita gumbira...

note: ai amat benci pejal taher, oke! tapi ai juz suke lagu neh je. so ryn, don't pre-judge me, oke!

mAkCiK De' KiPaS said...

ai tak suka lagu2 ni :| adakah aku jujur? hahaha

wei, ape motif ngajak org bunuh diri?

Rynn Cowbra said...

apsal name haku disebut2 :))

aku x ngate ko pon oke :))

ko adelah terasa!:))

adakah kau mmg meminati pejal taher :-? :))

eniwei,lagu sempurna version andra agik best!

Mr. Ajai said...

ajah : bukan haku yg ngajak... lagu tu yg ngajak... tapi aku tak ikot... tinggi pedoman aku, kan?

rynark : ini lah yg ai cuba elakkan terjadi; fitnahan-fitnahan palsu yg ternyata tidak berasas sama sekali.

a'ah mmg lagu tu lagi best, tapi dah takde, nak wat camne. lyn je arr suara si gutawa yg giginyer takleh blah ini...

Post a Comment

Any Comment? Anybody?