4.12.09

RESUME

Resume di sini bukan bermaksud ‘sambung balik’. Tapi ia bermaksud satu proses dokumentasi untuk dinilai oleh orang yang berkepentingan; sama ada untuk tujuan meminta kerja atau perkara lain.

Secara ilmiahnya, kamus Oxford Digital aku secara mudah mendefinisikan istilah ini sebagai ‘a summary’ (rumusan). Di Amerika Utara pula ia dianggap sebagai ‘a curriculum vitae’. Lebih kurang laa tu maksudnya.

Eh, aku bukan nak mintak kerja. Aku dah ada kerja dan aku bahagia dengan kerja aku. Hari-hari mengangkang sambil mengadap internet, hujung bulan cocok kad ambil gaji. Cam haram kan?

Tapi aku teringat komen Encik Aiman, disokong pula Encik Muhammad Fikri (Pak Tam) yang menyuruh aku menjadi manager team futsal kami. Walaupun atas dasar membuat lawak hampeh, bagi aku tak keterlaluan untuk aku membalas pula dengan lawak lebih hampeh konon-kononnya nak mintak kerja dengan dorang. Padahal dorang bukan ada duit pun nak bayar gaji aku yang demand gila babi neh. Lalalala…



RESUME AZRAII ABDUL HAMID


Objektif Karier : Membawa pasukan futsal ke dalam kejuaraan liga setempat sehingga memperlihatkan sebahagian besar pemain diserap ke dalam pasukan futsal kebangsaan.

Alamat : Kat rumah mak bapak saya.

Telefon : 014-Tekan tekan tak dapat.

E-mel
: ascorp09@yahoo.com

Umur
: 24 tahun 10 bulan.

Warganegara
: Malaysia kalau tak silap.

Jantina
: Nak cek seluar ke?

Status
: Sepi.

I.C
: You see?

Tinggi
: 195cm. Tapi mungkin ada yang nampak saya macam 165cm. Saya pun tak pasti sangat.

Berat
: Sebelum makan – 69kg. Selepas makan – 79kg.

Personaliti
: Syok sendiri.

Kekuatan
: Nafsu yang besar dan memang kuat.

Latarbelakang akademik
: Lulus ujian memandu untuk kategori B2 dan D.

Sekolah
: Tadika Islam Masjid Abu Bakar, Bangsar, Kuala Lumpur (6 bulan)
Tadika Rukun Tetangga Kampung Kastam, Brickfileds, Kuala Lumpur (6 bulan)
Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan (Cina) La Salle, Brickfields, Kuala Lumpur (2-3 bulan)
Sekolah Rendah kebangsaan La Salle, Brickfields, Kuala Lumpur (2 tahun beberapa bulan)
Sekolah Kebangsaan Batu Yon, Bukit Betong, Lipis, Pahang (6 bulan)
Sekolah Kebangsaan (LKTP) Sungai Koyan, Raub, Pahang (3 tahun)
Sekolah Menengah Clifford, Kuala Lipis, Pahang (1 tahun beberapa bulan)
Sekolah Menengah Kebangsaan Sungai Koyan, Raub, Pahang (1 tahun)
Sekolah Menengah Kebangsaan Pandan Jaya, Cheras, Kuala Lumpur (6 bulan)
Sekolah Menengah Kebangsaan Jalan Reko, Kajang, Selangor (2 tahun)
Kolej PTPL Kajang, Selangor (4 bulan)

*Amacam, ada sesapa yang berani nak celen aku punya rekod tak?

Latarbelakang kerjaya
: Pengawal Keselamatan Kawal Wiramas, Putrajaya.
Messenger (dispatch cum office boy cum store clerk) EON Bank, Seri Kembangan.
Petugas kedai fotostat, Bangi.
Pengawal Keselamatan Kawal Wiramas, cawangan RHB Bank, Kajang.
Despatch Nationwide Express Courier Service, Kajang.
Pengawal Keselamatan Smart Force, Putrajaya.
Despatch City-Link, Kajang.
Pengawal Keselamatan North Borneo Security, Putrajaya.
Despatch freelance untuk kedai-e.net, Kajang.
Pengawal Keselamatan Smart Force, Cyberjaya (ongoing),
dan pekerja sementara Burnie Catering (pencuci pinggan), Shah Alam.

Kemahiran
: - Pandai hisap rokok.
- Berkemampuan untuk berjaga lebih 30 jam (tapi tidur lebih 12 jam kemudiannya).
- Tahu maklumat ringkas mengenai keperluan hardware komputer.
- Agak mahir menggunakan aplikasi Microsoft Word (tidak termasuk segala Microsoft Office yang lain).
- Tahu menggunakan Adobe Photoshop untuk mengedit gambar (menggunakan menu filter SAHAJA).
- Tahu menggunakan Sony Sound Forge untuk mengedit MP3 menjadi ringtone.
- Tahu memformat Windows XP (Window Vista masih dalam proses pembelajaran).
- Rajin menulis blog purata 2-3 mukasurat per entri.
- Pandai bawak motorsikal dan kereta auto (kalau boleh malas nak bawak kereta manual).
- Boleh menjadi goalkeeper atau manager atau pembancuh air dalam mana-mana pasukan futsal (preferably manager laa).

Kemahiran bahasa
: Melayu – menulis, membaca dan bertutur.
Inggeris – membaca tapi tak reti menulis atau bertutur.
Lain-lain – haram jadah satu apa pun tak paham.

Aktiviti masa lapang
: Tengok bola, main futsal, berkaraoke, tengok wayang atau filem DVD, bercuti sambil membazirkan duit dan meloceng (membunyikan loceng pintu rumah orang lain tanpa sebab).

Kemahiran untuk jawatan yang dipohon (manager team futsal)
: Saya memahami konsep kejurulatihan dan pengurusan kelab. Pendekatan saya dibuat melalui 5 langkah iaitu –

1. Taktikal
2. Posisi pemain
3. Minda atau psikologi pemain
4. Motivasi pemain
5. Super-Sub atau pemain pelapis.

Saya juga tahu memilih jersi yang akan menampakkan pemain-pemain saya kelihatan amat hensem walaupun takde sekor pon yang lebih hensem dari saya. Saya akan membekalkan jakuzi untuk sesi latihan fitness dan stamina. Air pilihan saya untuk para pemain adalah Tongkat Ali Power Root. Saya akan belanja tiket wayang dan karaoke VIP Box selepas menang perlawanan.

Gaji yang diminta
: Bayaran permulaan RM2.5 juta, beserta gaji mingguan RM7000 sahaja. KWSP dan segala yang lain tidak diperlukan sebab dengan duit sebanyak tu sepatutnya saya dah pandai membeli insurans sendiri.

Rujukan
: Sila hubungi mak bapak saya sebab dorang tak pernah kutuk saya.

*Resume ini dibuat berdasarkan contoh resume yang diambil dari sini.



Amacam Man, Pak Tam? Ada hati lagi ke nak tengok aku jadi manager korang?

6 KoMen:

mamarempit said...

akak amek ko je la....gaji akak up lagi 9K seminggu....

tp ade tugasan tambahan....
pagi noreh..petang nombak sawit....boleh??

Nazra~ said...

ni nk apply keja apa ni :P

^inas^ said...

aku mendoakan kejayaan ko..

ade 1 bnda aku paling jeles dlmr resume ko.. which is..

aaahh aku pon tau cam ne nak edit mp3 nak jdkan ringtone.. aku nak chorus jeeeee!!

Akeji Hiroshi (formerly known as Mr. Ajai) said...

mamarempit : err... err...

naz : wakakaka. manager futsal daa...

inas : ko 'nak' tau ke ko 'dah' tau? alaa, tak susah pon. pakai sound forge je senang.

kalo ko tatau, meh bg aku mp3 yg ko nak, aku editkan pastu anta balik kat ko.

Mak Su said...

heh heh, heh heh, heh heh (gelak sopan lite-lite)

Akeji Hiroshi (formerly known as Mr. Ajai) said...

'ringan-ringan'?

Post a Comment

Any Comment? Anybody?